Het beste van twee werelden

In mijn vorige column heb ik stilgestaan bij de opstart van de Simply Bread-vestiging op de Dam in Amsterdam. Die zaak draait nu ruim een half jaar. Ik ben niet ontevreden over de start. Achteraf gezien ben ik wel blij dat het geen franchisezaak is. Ik had het geen franchisenemer willen aandoen wat ik heb ondervonden. Een zaak openen in drie maanden tijd is geen sinecure: je moet je door een boekwerk aan vergunningsaanvragen worstelen, het pand moest verbouwd worden en je moet in amper twee maanden een team gemotiveerde medewerkers vinden en inwerken. Ik ben er erg trots op dat het ons als team gelukt is. Je leert ook met tegenslagen om te gaan. Het pand dat letterlijk in de steigers staat, personeel dat bij nader inzien niet blijkt te zijn wat je had gehoopt. Het was een zware tijd…

Ik ben blij dat ikzelf de ondernemersrisico’s op mij heb genomen. Nu gaat de vestiging een andere fase in. Een fase waarin ik op zoek ben naar een goede franchisenemer. Het mooie van franchise is dat het ‘t beste van twee werelden combineert: een goed product en een goede formule aan de ene kant samen met het zelfstandig ondernemerschap van een franchisenemer aan de andere kant.

Als ondernemer kan ik maar een dag per week in Amsterdam aanwezig zijn. Gelukkig beschik ik daar inmiddels over een goed en ingewerkt team medewerkers. Maar er is en blijft een verschil tussen het werken met mensen in loondienst en een ondernemer die zelf bij wijze van spreken dag en nacht in de zaak aanwezig is. Iedere franchiseformule met eigen vestigingen zal erkennen dat de franchisevestigingen beter draaien dan de eigen vestigingen. Dat is logisch; een franchisenemer werkt voor zijn eigen boterham en is bereid om dat ene stapje extra te zetten in vergelijking met iemand in loondienst. In de ideale situatie wordt de passie en aanwezigheid op de werkvloer van de franchisenemer gecombineerd met de expertise en ondersteuning van de franchisegever. De franchisenemer die met mij in zee gaat moet met hart en ziel bereid zijn de komende jaren hard te werken. Wie verwacht om volgend jaar de behaalde winst te investeren in een mooie sportauto, komt bedrogen uit. Om het in beleggerstermen uit te drukken: behaalde rendementen in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. In de horeca maak je lange dagen. Aan de andere kant geeft het je als zelfstandig ondernemer een kick als je een zaak onder je handen en door jouw inzet ziet groeien, zowel in de dagelijkse gang van zaken als de omzet. De toekomst is veelbelovend. De formule staat als een huis, de locatie op de Dam is een juweeltje en de hobbels van de opstartfase zijn overwonnen. Kortom, een ideaal moment voor een franchisenemer om de zaak voort te zetten.

 

Naast ondersteuning voor deze vestiging kan ik mij dan weer volledig concentreren op het uitbouwen van de formule.

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie