BDO Focust goed

BDO CampsObers Accountants & Adviseurs lanceerde begin 2005 BDO Online Boekhouden als nieuwe dienst. Koud een jaar later is daar BDO Focus voor gerichte bedrijfsvergelijking aan toegevoegd. Bij een tiental franchiseketens is per 1 januari 2006 met BDO Focus gestart. Deelnemende franchisegevers en –nemers zijn zonder uitzondering enthousiast.

“Dit wordt booming.“ Jan Bijsterbosch, Hans Lankhuijzen en Daphne Huisman, adviseurs franchising bij BDO, zeggen het in koor en met volle overtuiging. Je hoeft niet economisch onderlegd te zijn, de door BDO zelf ontwikkelde applicatie is als managementinformatiesysteem gebruiksvriendelijk, simpel te begrijpen en snel werkend. Met het oog op Basel II rond kredietrisicomanagement, dat vanaf 1 januari 2007 gaat spelen (zie ook F+ uitgave 1/2006), is het ook een uitstekend instrument om de formule en franchiseketen transparanter te maken.

‘Bedrijfsvergelijking én interactief vooruitkijken’ luidt de subtitel, die op de brochure aan BDO Focus is meegegeven. De forecast of de vooruitblik in het programma geeft zowel franchisegevers als franchisenemers de mogelijkheid om op basis van actuele cijfers en een forecastperiode, gebaseerd op budgetcijfers of de gerealiseerde cijfers tot heden, een prognose voor het hele jaar te maken. De prognose biedt allerlei interactieve mogelijkheden om op basis van kengetallen zoals de marge, de omzet per openingsuur en transactie, en de personeelskosten per werknemer zaken door te rekenen.

Verder is met de Budget Tool van het programma belangrijke managementinformatie zichtbaar te maken. Ook seizoensinvloeden kunnen bekeken worden. Wat betekent het voor de winstmarge als een omzetgroep vijf procent meer doet? Met een muisklik is het zichtbaar. En door aan de virtuele knop op het scherm te draaien kun je net zo snel zien wat één of drie procent doet.

De grote winst, zo stellen de drie franchiseadviseurs, is de vergroting van het bewustzijn van de ondernemer. In de vergelijking worden prestatie-indicatoren gebruikt waarop een franchisenemer direct invloed kan uitoefenen om zijn rendement te optimaliseren. “Wij kunnen bellen om door te geven dat iemands brutomarge te laag is, maar als hij het zelf achter zijn pc doorrekent en op het scherm kan zien, spreekt dat veel meer tot de verbeelding”, verduidelijkt Daphne Huisman. In de grafieken en periode-overzichten zet BDO Focus steeds de individuele bedrijfsresultaten tegenover de benchmark. Voor elke keten kan het programma op maat worden gemaakt en kunnen onderdelen worden weggelaten of toegevoegd.

BDO Focus in beursstand

Eigenlijk moet je achter de pc zitten en het zien draaien om echt enthousiast te worden over BDO Focus met zijn veelzijdige grafische toepassingen. “BDO Focus is ook bedoeld”, benadrukt Hans Lankhuijzen, “om vanachter je pc mee te werken. En niet om papieren rapporten uit te draaien.” Evengoed zijn alle overzichten op één A4-tje uit te draaien.

Een uitgelezen kans om BDO Focus te zien draaien en kennis te maken met de vele toepassingsmogelijkheden zijn de drie franchisebeursdagen van ‘Onderneem ‘t! 2006’ in april en mei in Tilburg, Zwolle en Amsterdam. Loop zeker even binnen in de BDO-stand, als je het programma ziet ben je verkocht. BDO CampsObers Accountants & Adviseurs is als hoofdsponsor sowieso een bijzondere deelnemer van deze jaarlijkse Franchise & Formulebeurs. BDO onderstreept daarmee haar sterke betrokkenheid bij het midden- en kleinbedrijf en de franchisewereld.

Waarom is BDO Focus ontwikkeld? “Omdat er veel vraag naar is en wij hiermee onze adviesfunctie beter kunnen inkleuren. Een fiscaal advies bijvoorbeeld, om in het laatste kwartaal de belastingdruk over het lopende jaar te kunnen verlagen”, antwoordt Jan Bijsterbosch.

Wat kost BDO Focus?

BDO Focus is platformonafhankelijk. Als basis kan een on line pakket als BDO Online Boekhouden, een applicatie van systeembouwer Twinfield, worden gebruikt. Daarmee is de bewaking van de uniformiteit gewaarborgd. Gebruikers kunnen niet zomaar nieuwe rekeningnummers invoeren. Nieuwe rekeningnummers worden altijd centraal door BDO ingevoerd. Betrouwbare vergelijking vereist namelijk systeemuniformiteit.

BDO Online Boekhouden en BDO Focus werken via een directe internetaansluiting. De systemen zijn daardoor 24 uur per dag bereikbaar zonder dat de gebruikers zich zorgen hoeven te maken over beveiliging, het bewaren van reservekopieën, software-installaties of systeemonderhoud.

Wat kost het? BDO Online Boekhouden en BDO Focus werken met een abonnementensysteem. Afhankelijk van de gewenste functionaliteit betalen gebruikers een vast bedrag per maand. Jan Bijsterbosch: “Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten. Franchisegever en franchisenemers moeten gezamenlijk overtuigd zijn van de meerwaarde. Wij sluiten overigens niet uit dat banken het gebruik in de toekomst gaan eisen voor financieringsarrangementen. Nieuwe ketens zien wij nu al direct instappen.” BDO hoeft de formulemakers niet te overtuigen, het systeem doet dat voor hen. In de ogen van Bijsterbosch speelt de grootte van de keten ook geen rol. “Je kunt beter de randvoorwaarden goed invullen en met vijf franchisenemers direct starten, dan dat je later bij vijftig alles moet gaan omzetten”, luidt zijn advies.

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie