Anytime vindt plek in groeimarkt

Met een hedendaags fitnessconcept is master-franchisenemer Petro Hameleers van Anytime Fitness vast van plan om ook de Nederlandse markt te veroveren. Vanuit Limburg is de opmars inmiddels ingezet.

De franchiseformule komt tegemoet aan een groeiende maatschappelijke vraag naar gemak en gemeenschapsgevoel. Dit in een tijd van vergrijzing en overgewicht. “We krijgen een tsunami aan chronisch zieken en wij willen iets voor hen betekenen.” Op 3 december 2012 werd in het Gelderlandse Neede de tweeduizendste vestiging van Anytime Fitness geopend. Het fitnessconcept lijkt geen last van de recessie te hebben, want jaarlijks komen er wereldwijd driehonderd vestigingen bij.

“De fitnessbranche is een verdringingsmarkt met veel concurrentie, maar dit is het juiste concept op de juiste plek”, verklaart Petro Hameleers die schijnbare paradox. “Er zijn absoluut voldoende kansen en dat kunnen we aantonen met de prestaties van de huidige clubs. Daarnaast staan we in de top tien van de beste franchiseconcepten in Amerika.” Hameleers doet zijn verhaal in de loungeruimte van zijn eigen vestiging van Anytime Fitness in het zuidelijkste puntje van Nederland, in Landgraaf. Eind november vierde hij hier samen met zijn klanten en medewerkers het eenjarig bestaan met een verjaardagborrel. Vanuit het zuiden zet hij de expansie voort naar andere regio’s van Nederland. Na de eerste vestiging in Susteren in juli 2011, volgden sportscholen in Gulpen, Landgraaf, Maasbracht, Sevenum, Oirsbeek en Geleen. Met de opening in Neede is de eerste stap buiten Limburg gezet. Inmiddels heeft hij al 22 contracten getekend met achttien verschillende franchisenemers. In 2013 verwacht hij tien tot vijftien nieuwe vestigingen te openen en nog eens 25 licenties te verkopen. “De ambitie is om binnen tien jaar 150 vestigingen in Nederland te hebben. Ik denk dat we dat aantal sneller zullen passeren.”

Toename chronisch zieken

Anytime Fitness groeit hard in een niche van een branche die in het geheel groeit, tegen het economische getij in. Steeds meer mensen gaan fitnessen. “Dat komt voor een deel door de vergrijzing”, weet Hameleers. “Een verantwoord beweegprogramma voor de steeds grotere groep ouderen is heel belangrijk om beperkingen in de kwaliteit van leven te voorkomen.” De roep om preventief bewegen geldt evenzeer voor de vergrijzende arbeidspopulatie. Daar haakt Anytime Fitness op in met bedrijfsfitness. Dat het fitnessen door de overheid wordt gestimuleerd met fiscale voordelen speelt de branche in de kaart. “Het hoeft werkgevers daardoor niets te kosten. Zij zullen dit dus niet stopzetten.” Daarnaast speelt het toenemende overgewicht een voorname rol in de stijgende populariteit van fitnesscentra. “In Nederland heeft nu al meer dan vijftig procent van de bevolking overgewicht en kampt tien procent met obesitas. Meer bewegen in combinatie met gezonde voeding is noodzakelijk voor deze mensen. Wetenschappelijke onderzoeken dragen bij aan de bewustwording hiervan.”

We beginnen de tol te betalen voor een leefstijl die jaren geleden is ingezet, benadrukt Hameleers. Fastfood in combinatie met de zittende beroepen van het it-tijdperk. Plus een toenemende alcoholconsumptie. Deze moderne manier van leven heeft niet alleen dikkere mensen tot gevolg. Nederlanders worden ook steeds jonger chronisch ziek. Gemiddeld op 51-jarige leeftijd, op dit moment. Maar in 2020 is die leeftijd gedaald naar 46 jaar. Diabetes, COPD (chronische longziekte), kanker en hartfalen zijn de voornaamste kwalen. Jaarlijks komen er alleen al 70.000 diabetespatiënten bij. “We krijgen een tsunami aan chronisch zieken en wij willen iets voor hen betekenen. Als mensen nu geen tijd vrijmaken om gezond te zijn, moeten ze straks tijd vrijmaken om ziek te zijn en medische diensten te bezoeken. Gezond zijn betekent gezond houden. Veel mensen geven hun auto wel een onderhoudsbeurt maar gaan slordig met hun eigen lijf om.” Anytime Fitness bedient met deze ‘secundaire preventie’ een nieuwe doelgroep. “Meer dan de helft van onze klanten heeft geen fitnessverleden. Wij bieden hen kleinschaligheid en persoonlijke aandacht. Dat niet-intimiderende aspect maakt het laagdrempelig.”

Digitale sleutel

Petro Hameleers appelleert hier aan één van de twee pijlers van het concept, ‘culture’. “Wij vormen kleine gemeenschappen door mensen een verenigingsgevoel te geven. Ze horen ergens bij. We organiseren ook samen een kerstbrunch, herfstwandeling en verjaardagborrel. In die clubcultuur hebben we zoveel mogelijk persoonlijk contact met de leden. We tonen oprechte interesse en belangstelling. Want ‘everybody has a story to tell’. “Die persoonlijke aandacht is mogelijk door de schaalgrootte van de fitnesscentra. Met circa vierhonderd vierkante meter vloeroppervlak staan franchisenemers en instructeurs altijd dicht bij de leden. “Wij puilen niet uit, het is knus en gezellig, een kleine community.” Die andere pijler staat aan de basis van het concept en de naamgeving ervan: ‘convenience’. Ofwel het gemak van een voordelig abonnement waarmee je 24 uur per dag kunt fitnessen, waar dan ook. Met of zonder personeel. De digitale sleutel verschaft immers toegang tot alle vestigingen van Anytime Fitness wereldwijd. Zonder aan- of afmelden. Ook handig voor studenten en zakenlieden op reis. In alle centra wordt virtueel spinnen en fitness aangeboden. Leden kunnen hun faciliteiten eventueel opwaarderen met het gebruik van de zonnebank en een gezondheidsdrank. Ook de bereikbaarheid van de sportschool verloopt zo soepel mogelijk. De vestigingen zijn immers altijd ‘om de hoek’, centraal gelegen met voldoende parkeergelegenheid. En niet alleen in de grote steden, drukt Hameleers geïnteresseerde ondernemers (in spé) op het hart. “Ook in kleinere plaatsen vanaf twaalfduizend inwoners kun je een mooi financieel resultaat boeken.” Bij een ledenaantal van rond de 450 draait de ondernemer al break-even.

Fysiotherapeuten

Naast de bedrijfsleider (vaak eveneens franchisenemer) en de parttime fitnessinstructeur/personal trainer, probeert Anytime Fitness ook paramedische diensten, zoals fysiotherapie en diëtetiek, aan te bieden aan de leden. Op afspraak worden de behandelingen en consulten dan ter plekke gedaan door samenwerkende therapeuten in de sportschool. Ideaal is natuurlijk wanneer een fysiotherapeut franchisenemer wordt. “Dat is een doelgroep die interesse heeft in het concept. De patiënt van vandaag is de klant van morgen. Fysiotherapeuten kunnen hun beroep binnen Anytime Fitness blijven uitoefenen.” In het voorjaar van 2013 openen twee fysiotherapeuten ook daadwerkelijk vestigingen van Anytime Fitness in Maastricht en Hengelo. Daarnaast is de integratie met de medische wereld compleet in Emmeloord, waar binnenkort een fitnesscentrum wordt gevestigd in het plaatselijke ziekenhuis.

De uitbreiding van het beproefde fitnessconcept gaat puur op franchisebasis plaatsvinden. Heel Nederland is eigenlijk nog een witte vlek voor Anytime Fitness, maar daarbij ziet Hameleers het noorden van het land als een bijzonder interessant marktgebied. “Daar zijn nu nog weinig grote fitnessketens.” Daarnaast verwacht hij zijn vleugels in 2013 over de grens uit te slaan en de eerste vestigingen in België te openen. Het profiel van de gedroomde nieuwe franchisenemer beperkt zich niet tot ‘fysiotherapeut’. “Wij zoeken mensen die willen ondernemen met de steun en flexibiliteit van een goed concept. Zij willen een wending in hun leven en worden daarbij graag deels ontzorgd en gecoacht. Ze moeten ook affiniteit met sport, bewegen en gezondheid hebben en graag mensen willen helpen. En aanvoelen dat dit een groeimarkt is. Nu gaat twaalf tot veertien procent van de Nederlanders naar een fitnesscentrum. Dit percentage stijgt de komende jaren naar achttien tot twintig procent. Dit is het perfecte moment om alvast op deze groei te anticiperen.”

Coach

De droom van een eigen fitnesscentrum is dankzij het franchiseconcept met een beperkt eigen risico realiseerbaar, betoogt Hameleers. Eenmaal binnenboord wordt de geschikt geachte ondernemer intensief begeleid vanuit het hoofdkantoor in Sittard. Allereerst met concurrentieanalyses en demografische gegevens bij het vinden van de locatie. Vervolgens tijdens de onderhandelingen met de huisbaas over het huurcontract. Na een keuze uit de drie interieuropties (earth, classic en fusion) staat de franchisegever de startende ondernemer ook bij wanneer offertes voor de verbouwing worden aangevraagd. Op de aanschaf van de apparatuur - grotendeels geregeld met een leasecontract - krijgt de franchisenemer hoge kortingen. Dan start al in een vroeg stadium de voorverkoop van de abonnementen, onder begeleiding van een speciaal toegewezen coach. Ondertussen volgt de franchisenemer workshops in kleine groepjes op het hoofdkantoor, onder meer over de geavanceerde softwareprogramma’s. De slotopleiding van een week tot franchisenemer wordt naar keuze genoten in Nederland of op het mondiale hoofdkantoor van Anytime Fitness in het Amerikaanse Minneapolis. Hier bedachten twee ervaren ondernemers uit de fitnessbranche het concept in 2002. Drie jaar geleden werd de formule ook uitgerold over de grens, in Canada, Japan, Polen, Engeland, Mexico, Australië, Nieuw-Zeeland, Qatar en de Benelux. Die laatste regio wordt dus door Petro Hameleers bediend, vanuit Sittard. Ook de digitale bestanden voor de marketing worden hier vandaan naar de ondernemers gestuurd, die vervolgens een keuze uit het materiaal kunnen maken. Helemaal zelf een actie op touw zetten mag ook, na goedkeuring van het hoofdkantoor. “En regionaal kunnen verschillende franchisenemers ook hun krachten bundelen door gezamenlijke acties met clubs uit de buurt op te zetten, want samen sta je altijd sterker.” De begeleiding vanuit het hoofdkantoor stopt allerminst nadat de vestiging volop in bedrijf is. Minstens eenmaal in de maand neemt de franchisegever contact op met de franchisenemer en drie keer per jaar staan er bij- en nascholingscursussen op het programma. Het hoort allemaal bij het concept van de ‘wereldmarktleider franchise in fitness’.

Nieuwe uitdaging?

Voor de markt in de Benelux is Petro Hameleers met zijn team op zoek naar gepassioneerde mensen die een nieuwe uitdaging willen, die vrijheid en zelfstandigheid wensen en die een invulling willen geven aan hun passie voor sporten en gezondheid. Voldoet u aan dit profiel en wilt u graag meer informatie over de mogelijkheden om franchisenemer bij Anytime Fitness te worden in deze groeimarkt, neem dan contact op.

+