Spar opent 30 nieuwe City Stores

De groei van Spar moet de komende jaren komen uit City Stores en universiteitswinkels. De formule mikt tot 2018 op 30 extra van deze stadswinkels.

Dat zeggen financieel directeur van Spar Edith Appels en directie-adviseur Eric Brosius tegen Distrifood. Momenteel heeft Spar 20 City Stores, stadswinkels met het assortiment vooral gericht op de directe consumptie en op snelheid en gemak.

De 30 te openen vestigingen zijn een mix van nieuwe zaken en bestaande winkels in binnensteden die worden omgebouwd naar het concept. De vestigingen zullen deels door nieuwe franchisenemers gerund moeten gaan worden. Appels en Brosius zien de groeikansen van Spar voor de komende jaren in stedelijke gebieden. "De citywinkels doen het fantastisch. Daarmee hebben we echt de juiste snaar weten te raken bij de consument", zegt Brosius.

Niet rendabel

Tegelijkertijd is de formule druk bezig om winkels af te stoten. Ook die operatie moet in 2018 zijn afgerond. "Dat zijn tussen de 20 en 30 winkels", aldus Appels. "Die verdwijnen omdat ze onvoldoende rendabel zijn." Het exacte aantal winkels op deze lijst kan nog wijzigen. "Door meer aandacht voor een betere exploitatie, commerci?le activatie en nieuwe condities kan een aantal van deze winkels alsnog winstgevend worden."

Winkelbestand

Het winkelbestand van Spar zal eind dit jaar net zo groot zijn als begin dit jaar, namelijk 229 winkels. Volgend jaar komen er in ieder geval 2 winkels bij. Ondertussen worden ook steeds meer buurtwinkels omgebouwd naar de Spar 3.0-formule. Inmiddels zijn 10 vestigingen over. "Zij noteren een omzetplus van 6 tot 15%. Met ons nieuwe conditiestelsel hopen we dat meer ondernemers de financi?le ruimte krijgen om te moderniseren naar 3.0", zegt Brosius.