Minister Kamp: ‘Franchisegevers die alles willen regelen moeten filiaalbedrijf worden’

Woensdag is onder toeziend oog van 40 genodigden de Nederlandse Franchise Code overhandigd aan Minister Kamp. In zijn openingswoord sprak de Minister over een feestelijke dag: “Met de code is een mijlpaal bereikt. Vanuit de Tweede Kamer is er veel belangstelling voor de ontwikkelingen in de franchisebranche.” 
 
Aansluitend gaf de schrijfcommissie een toelichting op het tot stand komen van de code. Ook commissielid Jos Boot sprak van een feestelijke dag. “Medio september 2014 zijn we gestart als schrijfcommissie. Daarbij hebben we de ondersteuning gehad van denktanks. In totaal is de schrijfcommissie 30 keer bij elkaar gekomen. Exclusief de inzet van de medewerkers van Economische Zaken is er 2.200 uur tijd geïnvesteerd”, aldus Boot. “Op 16 juni 2015 is er een consultatie versie gepresenteerd waar 160 reacties op zijn gekomen. De hoeveelheid reacties heeft ertoe geleid dat de deadline die stond op najaar 2015 is verschoven naar de dag van vandaag. Maar we kunnen nu met trots een bruikbare en evenwichtige code aanbieden aan de Minister”, aldus Jos Boot. 

Aansluitend bedankte Patricia Hoogstraten namens de schrijfcommissie de denktanks. ”In totaal hebben er 80 mensen meegedacht. Dit leidde tot evenwichtige discussies, maar er is ook zwaar onderhandeld.” De schrijfcommissie  is voorstander van een geschillencommissie. Hiervoor zou een Nederlands Franchise Platform moeten worden opgericht die kan zorgen voor zelfregulering in de branche.

Minister Kamp gaf in zijn slotwoord aan dat hij de gedachte van een Nederlands Franchise Platform interessant vindt en dit in overweging neemt. “Deze code moet tientallen jaren meegaan”, aldus Kamp. Ook gaf hij een advies aan franchisegevers die alles op de winkelvloer tot de komma willen regelen: “Wordt maar filiaalbedrijf.”