Liquiditeit nodig: PIN Voorschot biedt uitkomst

Tienduizend euro voor een nieuw kassasysteem, vijfduizend euro voor een andere bakwand of gewoon vijftienduizend euro voor de investering in de voorraad. PIN Voorschot voorziet het Nederlandse kleinbedrijf, waaronder veel franchisenemers, van kapitaal. Inmiddels heeft de start-up al zes miljoen euro aan transacties gefinancierd.

“Wij kopen een stukje van de toekomstige pinomzet”, verklapt oprichter Diederik Werdmölder van European Merchant Finance BV (EMF), het bedrijf achter PIN Voorschot, zijn model. Hoe werkt het? Franchisenemers met een relatief kleine financieringsbehoefte tussen de 2.000 en 50.000 euro kunnen een aanvraag indienen. Werdmölder: “Wij vragen deze ondernemers dan een uitdraai te maken van hun totale omzet en hun pinomzet. Met name dat laatste is belangrijk, wij financieren op basis van de pinomzet. Een ondernemer kan bijvoorbeeld 20 procent van de pinomzet van 100.000 euro lenen, dus 20.000 euro.” De aflossing en de berekende premie over het voorschot, die - afhankelijk van de looptijd - tussen de 9 en 19 procent bedraagt, worden ook aan de hand van de pintransacties volledig geautomatiseerd, als een all-in premie, terugbetaald aan EMF. “Daar heeft de ondernemer geen omkijken naar, dat wordt allemaal door ons in samenspraak met CCV geregeld”, aldus Werdmölder. EMF houdt de procentuele afbetaling dagelijks in op de pinomzet. “Daarmee is de aflossing flexibel: heeft de ondernemer een dag minder omzet, dan betaalt hij of zij die dag iets minder terug aan ons.” 

Flexibel

PIN Voorschot is maart vorig jaar gelanceerd, sindsdien heeft het bedrijf al driehonderd transacties gefinancierd van gemiddeld 20.000 euro. De looptijd is rond de zes maanden. “Ondernemers kloppen om verschillende redenen aan, bijvoorbeeld omdat ze nergens terecht kunnen. Banken zijn niet happig op het verstrekken van microkrediet, terwijl Qredits zo’n 75 procent van de aanvragen afwijst”, verklaart Werdmölder. Het geld wordt aan diverse zaken besteed, zegt de ondernemer. “Een nieuwe bakwand, een kassasysteem of geld voor de voorraad. Maar we hebben ook twee franchisenemers die hun krachten, lees pinomzetten, hebben gebundeld en zo geld hebben verkregen voor de opening van een nieuwe winkel.”

Tevreden 

Werdmölder weet dat ondernemers tevreden zijn met deze nieuwe alternatieve vorm van financiering die hij aanbiedt. “Omdat de aflossing op basis van de dagomzet wordt bepaald merken ondernemers er eigenlijk heel weinig van. Ze hebben dan minder geld op hun rekening staan en geven daardoor automatisch ook iets minder uit aan bijvoorbeeld privézaken, zo vertellen ze mij.” Hij onderstreept het met een cijfer. “Ongeveer tachtig procent van de ondernemers die een transactie hebben afgelost, gaan een nieuwe financiering aan bij ons.” Inmiddels heeft EMF al 6 miljoen euro aan transacties gefinancierd. “Momenteel staat er 2,5 miljoen euro uit. En ja, soms krijgen we het geld niet terug omdat een bedrijf failliet gaat. Maar dat risico hebben we ingecalculeerd. We willen het laagdrempelig houden, geen uitgebreide procedures, geen verpanding, het geld staat na de goedkeuring van de aanvraag gemiddeld binnen een paar dagen op de rekening.” 

Het doel van EMF Finance is door middel van het PIN Voorschot het Nederlandse kleinbedrijf op eenvoudige wijze van kapitaal voorzien en ondernemers ondersteunen bij het succesvol maken van hun bedrijf.