Is New York Pizza 'snelle hap' of echt restaurant?

Is New York Pizza een fastfoodketen of een restaurant? De bestuursrechter in Amsterdam richtte zich gisteren op die vraag. De franchiseformule wil namelijk in de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat een nieuwe vestiging openen, maar de gemeente wil dat tegenhouden. Het bestemmingsplan biedt geen ruimte voor een fastfoodgelegenheid, stelt de gemeente. New York Pizza vindt dat geen belemmering, omdat het zichzelf als restaurantketen ziet. Via de rechter hoopt de keten zijn gelijk te halen, dit meldt NOS.nl.

Of New York Pizza een fastfoodketen is, daar kun je over twisten, zegt foodservicewatcher Ubel Zuiderveld. Volgens de wet vallen de meeste vestigingen onder de detailhandel en niet onder horeca, omdat ze bezorgen en geen zitplaatsen hebben.

Maar wanneer valt een horecagelegenheid onder de term fastfoodketen of restaurant? De term fastfood is al verwarrend, zegt Zuiderveld, want het is geen wettelijke term. "Er zitten wel officieus allerlei criteria aan. Want er is er vaak geen bediening aan tafel en je moet er bestellen aan de toonbank."

Maar het verschil tussen de 2 werelden wordt steeds onduidelijker, aldus Zuiderveld. "De hele horeca wordt fastfood en fast casual. Men richt zich steeds meer op snelle service."

Gevoel speelt ook een grote rol bij het indelen van een zaak in een van de categorieën, zegt Zuiderveld. "Je hebt een concept dat heet De Pizzabakkers. Daar worden ook pizza's geserveerd, maar die komen uit een steenoven. En als zij zich daar willen vestigen, mag dat dan wel?"

Gevoelsmatig is dat misschien meer een restaurant, maar een lokale overheid kan niet op gevoel acteren, zegt Zuiderveld. "Die zal heel strak moeten omschrijven wat ermee bedoeld wordt. In Nederland vindt iedereen McDonald's fastfood. Maar het is een restaurant."

Daarom moet de overheid terug naar de tekentafel en duidelijkheid verschaffen, vindt Zuiderveld. "Lokale overheden moeten de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vragen om een goed rapport over hoe de horeca in Nederland in elkaar zit."

Bekijk ook