Holland Pharma mag FACO nog niet overnemen

Afgelopen maandag werd bekend dat Holland Pharma (moederconcern van drogisterijformule DA) FACO (moederconcern van drogisterijformule D.I.O.) nog niet mag overnemen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil eerst nader onderzoek doen naar de mogelijke gevolgen hiervan op de groothandelsmarkt. 
Holland Pharma en FACO hebben beiden een groothandel die drogisterijartikelen levert aan onder andere de eigen drogisterijformules, zelfstandige drogisterijen, supermarkten, apotheken en webwinkels. 

Voldoende concurrentie detailhandel

ACM ziet geen problemen voor de concurrentie tussen verkopers van drogisterijartikelen aan consumenten. Consumenten hebben ook na de eventuele overname voldoende mogelijkheden over om drogisterijartikelen te kopen. Naast DA en D.I.O. kunnen consumenten bijvoorbeeld terecht bij de drogisterijketens Etos, Trekpleister en Kruidvat en supermarkten en webwinkels.

Nader onderzoek groothandel

Door de eventuele overname krijgt Holland Pharma een dusdanige positie op de groothandelsmarkt voor drogisterijartikelen, dat de concurrentie daardoor aanzienlijk kan worden beperkt. ACM wil nader onderzoeken of de overige groothandels voldoende tegendruk kunnen uitoefenen op Holland Pharma/FACO. Daarnaast wil ACM onderzoeken of de sterke concurrentie op detailhandelsniveau kan voorkomen dat de groothandel Holland Pharma/FACO haar groothandelsprijzen verhoogt of de voorwaarden verslechtert.

Holland Pharma en FACO verwachten dat de ACM in een tweede fase tot de conclusie zal komen dat de voorgenomen concentratie niet leidt tot een dusdanige belemmering van de mededinging.

Bekijk ook