Franchisegever mag inkoopprijzen niet verhogen

11 Franchisenemers van Eten met Gemak! zijn naar de rechter gestapt omdat de franchisegever prijsverhogingen wilde doorvoeren. De rechter stak hier een stokje voor, aldus Tubantia.

De franchisegever wilde de inkoop- en verkoopprijzen verhogen. Daarnaast wilde het hoofdkantoor ook de franchisenemers verplichten een koelopslag in te richten. De franchisenemers waren bang voor de extra kosten en daarbij verlies aan inkomsten omdat er mogelijk klanten zouden afzeggen na de prijsverhogingen. Daarom stapten ze naar de kortgedingrechter en die gaf hen grotendeels gelijk. 

In de franchiseovereenkomst staat weliswaar dat de franchisegever de vrijheid heeft om de franchiseformule aan te passen, maar volgens de rechter kan daaruit niet afgeleid worden dat de franchisegever eenzijdig de inkoop- en verkoopprijzen mag verhogen.

De rechter vond wel dat de koelopslag bij het bedrijf van de franchisenemers gerealiseerd kan worden, omdat niet met voldoende zekerheid kan worden vastgesteld dat de koelopslag niet valt onder de afspraak dat de franchisegever de formule mag doorontwikkelen.

Bekijk ook