Franchiseformule Intertoys in de uitverkoop

Blokker Holding heeft besloten zich volledig te gaan richten op Blokker, de winkel waarmee het allemaal begon in 1896. De overige winkelbedrijven van het concern, Intertoys (Intertoys, Bart Smit en Toys XL), Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker, zullen worden verkocht. Deze strategiewijziging leidt er toe dat in de komende periode circa 1.900 arbeidsplaatsen komen te vervallen.

Op dit moment richt Blokker Holding zich met 7 winkelformules op 3 markten: huishoud, speelgoed en wonen. “Maar in een speelveld dat steeds competitiever wordt en met consumenten die hogere eisen stellen, moeten winkelbedrijven zich voortdurend vernieuwen om relevant en interessant te blijven. De daarbij gewenste snelheid, wendbaarheid en commerciële slagkracht, vereisen meer focus. Daarom richt Blokker Holding zich in de toekomst op één winkelketen: Blokker. Zo wordt de leidende positie in het segment ‘huishoud’ behouden en verder versterkt”, vertelt een woordvoerder. Blokker Holding verwacht de andere bedrijven onder te brengen bij andere partijen waar ze de aandacht krijgen om voor de klant relevant te blijven en te groeien. 

“We realiseren ons heel goed dat deze aankondiging een grote impact heeft op onze medewerkers. Bij Blokker, Marskramer en op het hoofdkantoor van de holding gaan arbeidsplaatsen verloren. Dit is een ingrijpend besluit voor onze collega’s die met veel inzet dagelijks onze klanten helpen en achter de schermen bijdragen aan de modernisering binnen de verschillende winkelbedrijven. Ingrijpende maar noodzakelijke maatregelen die er toe zullen leiden dat Blokker met een goed assortiment van belang is en blijft voor haar klanten online en in de winkels. En wij zijn ervan overtuigd dat onze andere winkelformules met een nieuwe eigenaar een goede toekomst hebben”, aldus Casper Meijer, CEO Blokker Holding. 

Toekomstplannen 

Blokker Holding maakt enkele hoofdpunten voor de toekomst bekend:

  • De Nieuwste Blokker wordt verder uitgerold zodat in 2018 een landelijk dekkend netwerk ontstaat met ruim 400 vernieuwde winkels en die verbonden zijn met Blokker.nl.
  • Blokker sluit tot april 2018 circa 100 winkels. Dit zijn winkels die structureel verlieslatend zijn en veelal op voor Blokker onrendabele locaties staan.
  • De bevoorrading van de Blokker-winkels vindt vanuit één distributiecentrum in Geldermalsen plaats. Activiteiten in het distributiecentrum van Mijdrecht worden gefaseerd afgebouwd. Het E-DC in Gouda blijft actief om de groeiende online bestellingen te verzorgen. 
  • Blokker België verbetert zijn winkelnetwerk en commerciële prestaties. Het voornemen om 69 winkels te sluiten is in februari dit jaar reeds aangekondigd.
  • Nextail – de online organisatie van Blokker Holding – blijft een belangrijke online en e-commerce aanjager voor Blokker in Nederland en België en -naar verwachting - voor de te verkopen winkelbedrijven en mogelijke externe partijen.
  • Marskramer gaat door als franchiseformule. De resterende circa 100 eigen winkels worden gesloten.
  • Blokker Holding zoekt nieuwe eigenaren voor 5 andere winkelformules: Intertoys (Intertoys/Bart Smit/Toys XL), Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker.
  • Een deel van de medewerkers van het holding hoofdkantoor wordt herplaatst binnen de winkelformules. De resterende functies worden afgebouwd en verdwijnen op termijn.
Bekijk ook