“De eerste weken heeft de formule mij er echt doorheen gesleept”

Ruben Driessen heeft begin juli zijn Son of a Croque-vestiging geopend aan de Arnhemsestraat in Amersfoort. Dit is de eerste franchisevestiging van de formule. Reden genoeg voor Franchise+ om Ruben te vragen naar zijn ervaringen. 

Hoe ben je met deze formule in contact gekomen? 

“Ik was bezig zelf een ander concept te ontwikkelen. Dit had ik ter beoordeling gelegd bij Zware Jongens, grensverleggende conceptontwikkelaars. Na de bespreking van mijn eigen concept kwamen we terloops op een ander gesprek. Ze vertelden mij namelijk over een franchiseformule die ze aan het ontwikkelen waren, met Croques als centraal product. Toen hij daarover vertelde kreeg ik al snel het gevoel dat dit concept aantrekkelijker was dan mijn eigen richting. Enkele weken later maakten we een afspraak om er gezamenlijk voor te gaan.”

Hoe is de opening van de vestiging verlopen? 

“De opening verliep goed. Eerst hebben we een Partner Safari gedaan, om alle leveranciers, producten en partners goed te leren kennen. Gezien we werken met zeer hoogwaardige en selectieve producten is het van belang om mijn mensen echt bij te brengen wat de waarde en oorsprong van onze producten is. Daarna hebben we 2 dagen proefgedraaid achter gesloten deuren en vervolgens een ‘Friends & Family’ test event gedraaid.”

Wat zijn jouw ervaringen als franchisenemer tot nu toe? 

“Prima! De eerste weken waren superdruk omdat het voor mij een volledig nieuwe sector is. Nu we een aantal weken open zijn, verloopt onze lokale werking elke dag beter, elke dag verbeteren we iets of worden we nog efficiënter, erg leuk om het zo snel te zien ontwikkelen.”

Wat blijkt in de praktijk moeilijker dan verwacht? 

“Vanwege de drukte was het de eerste weken voornamelijk nog een beetje zoeken naar de juiste balans in voorraadniveau, we werken namelijk met dagverse producten, en de juiste personeelsplanningen. Ook dit loopt nu gestroomlijnd.”

Welke ondersteuning heb jij van de franchiseformule ontvangen tijdens de voorbereiding en opening? 

“De eerste weken hebben ze mij er echt doorheen gesleept, waar ik erg dankbaar voor ben! In die eerste weken stonden ze letterlijk naast me en hebben we samen het bedrijf in beweging gebracht. Maar ik kreeg ook ruimte om zo snel mogelijk op eigen benen te staan.”

Welke ondersteuning ontvang je op dit moment nog? 

“Nu werken we vooral samen op het gebied van coaching en werken we bijna dagelijks in dialoog aan de verbetering van het concept, hetgeen super is want het komt iedereen ten goede. Daarnaast is heb ik echt de beleving dat ze er 24/7 voor mij zijn.”

Wat zijn jouw toekomstplannen voor de korte & lange termijn? 

“Op korte termijn wil ik focussen op het behalen van de commerciële KPI’s. Voor mij is het essentieel om door te groeien naar meerdere vestigingen. Als dat nou zou lukken is het voor mij een succes!”

Fotografie: Stan Koolen