Coop behoudt coöperatieve geest

Sociale onrust stond aan de wieg van de Coop. Eind negentiende eeuw kwamen fabrieksarbeiders in Arnhem in opstand tegen de lage lonen, hoge prijzen en slechte kwaliteit van levensmiddelen. Ze begonnen hun eigen winkeltje waar ze tegen redelijke prijzen levensmiddelen aan hun lotgenoten gingen verkopen. Het succes bracht meer van dit soort winkeltjes voort. Zo werd op 30 juni 1891 de Coöperatieve Verbruiksvereniging Werkmansbelang opgericht in Arnhem. 

Na verschillende verschijningsvormen en woelige tijden vierde een gezonde en groeiende Coop in juni dit jaar het 125-jarig bestaan met een feest in het Gelredome. Door een fusie en overnames heeft het van origine filiaalbedrijf Coop nu veel zelfstandig ondernemers aan boord. Circa 150 van de bijna 260 vestigingen zijn inmiddels franchise. De coöperatieve geest van weleer zit nog ingebakken in de bedrijfscultuur, benadrukt franchisemanager John Uffing. “We zijn een heel open no-nonsense bedrijf waarbij veel interactie is met ondernemers en consumenten.”
Lees het volledige artikel over de geschiedenis van Coop in het aankomende Franchise+ vakblad, verschijningsdatum: 27 oktober. Abonnement of gratis proefnummer?

Bekijk ook