Brownies&downieS opent eerste lunchcafé in Zuid-Afrika

De Veghelse broodjesketen Brownies&downieS opent op 8 februari haar eerste lunchzaak in Zuid-Afrika. In een van de hoofdstraten van Kaapstad krijgt de Vlijmense Wendy Vermeulen de verantwoordelijkheid over het lunchcafé waar mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking werken.

In tegenstelling tot de lunchzaken in Nederland en België gaat Vermeulen ook ontbijt serveren: “We zitten hier in het businessgedeelte van de stad. We zijn daarom vanaf 06.30 uur open. Daarnaast kunnen de gasten hun bestelling ook meenemen.”

Voor Vermeulen is het openen van een Brownies&downieS lunchcafé een droom die uitkomt. Vijf jaar geleden liep zij als sociaal pedagogisch hulpverlener stage op een school in Zuid-Afrika waar ook kinderen met een beperking zaten. “Ik merkte dat er voor deze doelgroep na hun achttiende niets was. Mensen met een beperking worden in Zuid-Afrika naar de achtergrond gedrukt. Daar wil ik verandering in brengen”, vertelt Vermeulen.

Brownies&downieS-eigenaren Thijs Swinkels en Teun Horck waren direct enthousiast toen zij hoorden van de plannen van Vermeulen. Samen reisden de 2 in april 2015 een week naar Kaapstad om te kijken wat de mogelijkheden zouden zijn.

Met de eerste Brownies&downieS lunchzaak in Zuid-Afrika hoopt Vermeulen de ogen van de lokale bevolking te openen: “Ik wil de Zuid-Afrikanen laten zien dat mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking heel veel kunnen. Dat zal niet binnen een paar weken lukken, daar is een kleine cultuuromslag voor nodig.” Mocht dat lukken, dan hoopt Vermeulen in de toekomst meerdere Brownies&downieS-vestigingen in Zuid-Afrika te openen.

Brownies&downieS opende in 2010 haar eerste lunchcafé in Veghel. Ruim 5 jaar later heeft de broodjesketen 26 vestigingen in Nederland en 1 in België.

Bekijk ook