Belgische Franchise Federatie maakt zich zorgen over fusie Delhaize en Albert Heijn

De Belgische Franchise Federatie (BFF) maakt zich zorgen over de gevolgen van de fusie tussen Delhaize en Albert Heijn. De BFF meldt dat deze leidt tot de sluiting of verkoop van een aantal winkels op basis van een ontwerpovereenkomst van de Belgische mededingingsautoriteit. Er zouden 5 franchisewinkels AD Delhaize en 8 Albert Heijn vestigingen in gevaar zijn, meldt Franchisingbelgium.be. 

De Belgische Mededingingsautoriteit beslist ten laatste op 17 maart definitief welke winkels van Albert Heijn en Delhaize moeten sluiten. De deadline ligt daarmee 3 dagen later dan de grote algemene vergadering bij Ahold en Delhaize van vandaag (bron: Gondola.be). “Deze beslissing zou de belangen van sommige franchisenemers van de 5 desbetreffende AD Delhaize winkels kunnen schaden als de vertrekvoorwaarden niet worden vastgesteld op basis van een onderhandelde overeenkomst via bemiddeling. Deze afstoting met de potentiële schade voor de franchisenemers moet op een ethisch verantwoorde en rechtvaardige manier gebeuren. En dit met een eerlijke compensatie voor hun schade en de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij een ander netwerk”, aldus de BFF.

De BFF hoopt dat de nieuwe directie - die ontstaat door de fusie van Delhaize en Albert Heijn - dit te goeder trouw zal respecteren en een bemiddeling mogelijk zal maken over de eenzijdige opzegging van de contracten met de betrokken franchisenemers.