Franchisenemer worden

Als franchisenemer stap je in een concept waar de ins en out al zijn doordacht. Door het bewezen concept is het risico aanzienlijk kleiner dan het starten van een eigen onderneming. Het resultaat is dat de slagingskans van ondernemers in franchiseverband rond de 90% ligt. Daarnaast worden er betere resultaten gerealiseerd omdat je samenwerkt met franchisegever en andere franchisenemers.  

Hoe ziet de franchisenemer selectieprocedure er uit?

Als franchisenemer ziet de selectieprocedure bij franchiseformules er heel anders uit dan bij een reguliere sollicitatieprocedure. Doordat franchising een wederzijds commitment is van meerdere jaren is het belangrijk zorgvuldig te bepalen of jullie bij elkaar passen. Daarom is het cruciaal dat je je eerst gaat oriënteren in welke branche je wilt ondernemen en je eigen bedrijf wilt starten. Heb je meer affiniteit met de Food & Horeca branche dan met de Non-Food branche, ga dan voornamelijk op zoek naar kansen binnen de desbetreffende branche die bij jou past. Alleen wanneer je dit voor jezelf helder hebt, kan je pas verder gaan in het traject franchisenemer worden.

Wil je meer informatie winnen over een bepaalde franchiseformule in een bepaalde branche? Wij raden aan om de formulegids te bezoeken waar je de meeste franchiseformules van Nederland kan vinden en kan filteren in welke branche ze actief zijn. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om artikelen te lezen van de verschillende franchiseformules om zo een nog beter beeld te krijgen van de franchiseformule en of deze bij je past.

Zoals je misschien al weet is elke franchiseformule uniek en daarom hanteert elke franchiseformule ook een eigen selectieprocedure om zo de perfecte franchisenemer te vinden. Echter kan je in grote lijnen het volgende verwachten:

Stap 1: Franchiseformule Informatie aanvraag

De eerste stap is dat je als potentieel franchisenemer informatie aanvraagt bij een franchiseformule die voor jou interessant lijkt. Op ons platform kan je met een klik op de knop gratis informatie aanvragen waarin je vaak een brochure krijgt opgestuurd en een aantal emails met informatie. Lees deze goed door zodat je op de hoogte bent betreft het entreegeld en de totale investering die nodig zijn om te starten als franchisenemer. Vaak wordt daarna snel contact met je opgenomen door de franchiseformule waarin je interesse hebt getoond.

Stap 2: Eerste kennismaking

De eerste kennismaking vindt meestal snel na je informatie aanvraag plaats. Waarschijnlijk ben je intussen al gebeld of gemaild door de formule waar je meer informatie over hebt aangevraagd. Normaliter verstrekt de franchiseformule dan aanvullende informatie en vragen ze tevens wat meer over je kennis, ervaring en investeringscapaciteit op, bijvoorbeeld in de vorm van je CV.

Deze eerste stap dient ervoor om te kijken of je aan de harde vereisten voldoet voor het aangaan van een succesvolle samenwerking. De harde eisen waaraan je moet voldoen:

  • Juiste vooropleiding (dit verschilt bij formule)
  • Voldoende eigen vermogen
  • Juiste werkhouding
  • Relevante ervaring (ook dit verschilt bij formule)

Stap 3: Persoonlijke kennismaking

Als de eerste kennismaking positief en goed verlopen is, word je als kandidaat meestal uitgenodigd voor een persoonlijke kennismaking. Vaak is deze afspraak fysiek zodat je de franchisegever ontmoet en een goed beeld hebt bij de persoon zelf. Tijdens deze persoonlijke kennismaking zal je meer leren over de franchiseformule en heb je de gelegenheid om vragen te stellen, bijvoorbeeld welke dagen je winkel open moet zijn en hoe het inkoopbeleid is geregeld. Meer vragen kan je vinden in onze checklist. En lees hier de 10 vragen die je als franchisenemer moet stellen aan jouw toekomstige franchisegever. Meestal vraagt de franchisegever je aan het begin van dit gesprek ook om een geheimhoudingsverklaring te tekenen, zodat ze meer vrijuit kunnen vertellen. Dit dient ertoe te voorkomen, dat door geïnteresseerden oneigenlijk gebruik gemaakt wordt van de verstrekte vertrouwelijke informatie.

Vaak vinden na dit eerste gesprek nog vervolggesprekken plaats. Gaandeweg krijg je dan een steeds beter beeld van de franchiseformule en de franchisegever krijgt een steeds beter beeld van jou. De gewenste locatie wordt besproken, op grote lijnen het financiële plaatje en alle andere relevante zaken zoals het franchisecontract.

Het is raadzaam om ook in gesprek te gaan met bestaande franchisenemers van de formule.

Stap 4: Precontractueel Informatie Document

Wanneer zowel jij als de franchisegever positief is, zal je van de franchisegever een precontractueel informatie document ontvangen. Hier staat alle informatie in die je nodig hebt om een ondernemingsplan te maken en een financiële prognose te maken. Zo krijg je een overzicht van de kosten en investeringen, ervaringscijfers van de locatie of van vergelijkbare locaties, informatie over de financiële gezondheid van de franchisegever en een kopie van de franchiseovereenkomst als onderdeel van dit pakket.

Stap 5: 4 weken Standstill en voorbereidingen voor de start

Na ontvangst van het Precontractueel Informatie Document kan je de laatste voorbereidingen voor de start van je onderneming in gang gaan zetten. Wettelijk moet er minimaal 4 weken zitten tussen de ontvangst van de informatie en het ondertekenen van de franchiseovereenkomst of het doen van enige aanbetaling. Deze tijd kan je nuttig gebruiken om nog verder onderzoek te doen en voorbereidingen te treffen. Denk aan het schrijven van je eigen ondernemingsplan en financieel plan en het verkrijgen van financiering via de bank of crowdfunding (bekijk ook de financieringspartijen in onze leveranciersgids).

Om jouw onderneming op te starten moet er ook geld beschikbaar zijn dat geïnvesteerd dient te worden. Vaak is dit een combinatie van eigen (spaar)geld en geleend geld. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden: bancair, crowdfunding, achtergestelde lening etc, lees hier meer over.

Om jouw onderneming op te starten heb je een vestigingslocatie of rayon nodig van waaruit je van start gaat. Vaak is dit een gezamenlijke zoektocht van zowel de franchisegever als de kandidaat-franchisenemer. Bij sommige formules kan je ook vanuit huis starten.

Stap 6: Tekenen franchiseovereenkomst

Als de 4 weken voorbij zijn, de locatie bekend is en de financiering is verkregen, kan worden overgegaan tot het sluiten van de franchiseovereenkomst. Hierin worden alle afspraken tussen de franchiseorganisatie en jou als franchisenemer vastgelegd. Vaak is de looptijd 5 jaar, maar dit kan verschillen.

Met de franchiseovereenkomst wordt de samenwerking officieel bevestigd met alle bijbehorende rechten en plichten voor zowel de franchisenemer als franchisegever. Wel is er een zogeheten standstill-periode die nageleefd moet worden. De standstill-periode houdt in dat de franchisenemer pas na 4 weken de franchiseovereenkomst mag tekenen. Wanneer het overeenkomst sneller wordt getekend is dit in strijd met de wet.

Franchiseovereenkomsten worden, net als de daarmee samenhangende investeringen en contracten meestal voor langere periode aangegaan. Als een franchisenemer achteraf tot de conclusie komt dat het sluiten van een franchiseovereenkomst toch niet zo’n goed idee was, is een voortijdige beëindiging meestal niet mogelijk zonder aanzienlijke financiële schade. Dergelijke situaties kunnen worden voorkomen door vóór het sluiten van de franchiseovereenkomst zorgvuldig onderzoek te doen, lees hier meer over.

Waar dien je als startende franchisenemer op te letten, wat zijn jouw verplichtingen en rechten bij het sluiten van de franchiseovereenkomst? Lees hier meer over de verplichtingen en rechten van de startende franchisenemer.

Na het tekenen van een franchiseovereenkomst zullen de laatste zaken in orde gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld de inrichting van je vestiging, zodat je officieel als franchiseondernemer van start kunt!

Stap 7: Aan de start als franchisenemer

Misschien wel de leukste stap binnen het traject franchisenemer worden. Je hebt vele weken tijd en energie in de voorbereidingen gestopt en eindelijk mag je van start gaan en je business openen. Je hebt als franchisenemer altijd te maken met een aanloopperiode van een aantal maanden. Soms valt dit tegen en soms valt het mee. Hier kunnen verschillende factoren zoals financiering en verhurende partijen een rol in spelen.

Bij het starten als franchisenemer hoort in sommige gevallen ook het aannemen van personeel. Lees hier meer over hoe je jouw werkgeversrisico’s als startende franchisenemer aanzienlijk kunt verkleinen.

Wil je er zeker van zijn dat je alle vragen hebt gesteld of onderzocht? Bekijk dan de franchisenemer checklist!

Gratis match-service

Ben je tijdens de selectieprocedure erachter gekomen dat de franchiseformule toch niet bij je past? Bekijk dan andere franchisemogelijkheden in onze formulegids, of probeer onze gratis match-service, waarin onze recruiters samen met jou gaan kijken welke formules mogelijk bij jou passen als franchisenemer!

Franchisenemer checklist

Als je hebt besloten dat je klaar bent om franchisenemer te worden en je hebt alle informatie op onze 'Franchisenemer worden' pagina doorgenomen, is het tijd om je voorbereiding naar het volgende niveau te tillen. Raadpleeg onze 'Checklist voor startende franchisenemers' om er zeker van te zijn dat je alle essentiële stappen navolgt.