“Het is belangrijk goed te weten wat je wel en niet kan”

In mei 2016 is Marlene Hemelaar-Stiekema gestart met haar bbb health boutique in Haarlem. Tijd voor een interview om te kijken hoe het nu, ruim een jaar later, met de franchiseneemster gaat. “Ik heb 10 jaar lang in de Jeugdzorg gewerkt. Na een burn out was ik bij bbb in Amsterdam gaan sporten. Omdat ik graag wilde ondernemen heb ik contact met hen gezocht nadat ik was gestopt in de Jeugdzorg en zijn we vanuit daar de franchise gaan ontwikkelen”, vertelt de 34-jarige Marlene over haar start als franchiseneemster.

Waarom heb je voor deze formule gekozen? 

“De formule past heel goed bij mijn passie en waar ik energie van krijg; mensen coachen de beste versie van zichzelf te zijn. Mijn ervaring ligt vooral in het coachen. Daarnaast is sport altijd al een belangrijk onderdeel in mijn leven. Ik vind het leuk om les te geven en mensen te motiveren.  Het is fijn om dit alles te kunnen combineren bij bbb. Ik kom uit een ondernemersgezin en merkte dat ik binnen de Jeugdzorg die energie niet kwijt kon. Ik vind het heerlijk om mijn eigen baas te zijn, mijn team te kunnen neerzetten naar wat ik belangrijk vind en vooral leden tevreden en blij de deur uit te zien gaan.”

Start van de vestiging

De aanloopperiode van de start van haar vestiging duurde langer dan verwacht: “Ik heb een zeer lange aanloop gehad. Het duurde een aantal maanden voordat het businessplan klaar was en ik de conclusie moest trekken dat financiering via de bank niet de weg voor mij ging zijn. Via een crowdfund-platform was mijn financiering binnen 2 weken rond. Daarna heb ik helaas nog 15 maanden moeten wachten om open te kunnen, omdat de samenwerking met de verhurende partij zeer moeizaam verliep.”

Op de vraag wat haar ervaringen als franchiseneemster tot nu toe zijn, reageert Marlene: “Ik ben ontzettend blij dat ik de mogelijkheid heb gehad dit te kunnen starten. Ik heb echt een super mooi en succesvol bedrijf weten neer te zetten. Ik realiseer me dat het financieel niet voor iedereen weggelegd is. Als ik niet een man naast mij had gehad die een inkomen heeft waar we samen van kunnen rondkomen, dan had ik deze stap niet durven zetten. Helemaal als het even moeilijk gaat, of anders dan verwacht, moet je wel buffers hebben.”

Wat is jou meegevallen?

“Het enthousiasme en de enorme groei die bbb Haarlem in het begin heeft doorgemaakt is me enorm meegevallen. Dat was een van mijn grootste zorgen vooraf, komen er wel mensen? En blijven ze ook? De start was explosief! De ledengroei is nu genormaliseerd, maar gaat nog steeds goed. Ik probeer me vooral te focussen op het vergroten van de omzet, door zoveel mogelijk nieuwe leden te werven en te zorgen dat de bestaande leden tevreden blijven. Het neerzetten van een goed team van coaches is me ook meegevallen. Het heeft me weinig moeite gekost goede coaches te vinden. Een aantal kwamen mee van de vestiging uit Amsterdam. Ik vind het vooral belangrijk hen veel verantwoordelijkheid te geven en mezelf misbaar te maken. Bbb draait ook goed door zonder mij! Ik ben blij om te zien dat ik na een jaar een enthousiast en stabiel team heb weten te creëren voor de leden.”

Wat blijkt in de praktijk moeilijker dan verwacht?

“Financieel blijkt het ingewikkelder dan verwacht. Ik heb geleerd dat het heel belangrijk is goed te weten wat je wel en niet kan. In mijn geval; ik ben niet goed in het financiële deel. Dan is het heel belangrijk om te investeren in een goede accountant, die kritische vragen stelt. En voldoende mensen om je heen te verzamelen die met je meekijken en denken.”

Welke ondersteuning heb jij van de franchiseformule ontvangen tijdens de voorbereiding en opening?

“Eigenlijk op alle vlakken; van het maken van prognoses, het meedenken en faciliteren toen het moeizaam op gang kwam, tot het meedenken over de inrichting. Het is vooral een adviserende rol geweest. Maar de eigenaren hebben ook meegeholpen de eerste weken na de opening op de vloer. Ik denk dat het voor zowel hen als voor mij nog echt een ontwikkelproces is waar we in groeien, als persoon, als bedrijf en als franchiseformule.”

Welke ondersteuning ontvang je op dit moment nog?

“Dat zit vooral op administratief en ondersteunend vlak, wat ook hoort bij de franchiseformule en fee die ik betaal. Er is franchiseoverleg met de andere franchisenemers, hier bespreken we waar we tegenaan lopen en delen we ideeën.”

Wat zijn jouw toekomstplannen voor de korte & lange termijn?

“Ik merk dat ik erg blij ben met wat ik nu bereikt heb met mijn eigen vestiging in Haarlem. Ik ben er nog niet uit of een eventuele tweede vestiging mij de uitdaging gaat geven waar ik naar zoek. Ik zou graag mijn vaardigheden als coach verder willen inzetten, bijvoorbeeld in de vorm van trainingen. Ik ben wel een echte ‘bouwer’ en ondernemer. Ik zie altijd nieuwe kansen en mogelijkheden en krijg energie van het verbinden van mensen. Bij bbb krijg ik ruimte om mee te denken, maar ook om eigen trainingen te ontwikkelen.”

Heb jij tips voor startende franchisenemers?

“Bereid je goed voor. Zorg dat je met zoveel mogelijk mensen praat die ervaring hebben met franchise, niet alleen binnen de branche waar je aan de slag wilt. Leer van hun ervaringen. Mocht je een pand nodig hebben, zorg dan dat je eerst met de verhuurder heel helder hebt of het verhuur-klaar is, wat de investeringsbijdrage vanuit de verhuurder wordt en maak duidelijke afspraken over de oplevering, voordat je de financiering rond maakt. Zij willen het vaak andersom. Dat heb ik braaf zo gedaan en heeft me veel geld gekost. Weet waar je wel en niet goed in bent en zorg dat je de mensen om je heen verzamelt, liefst uit je netwerk, die je willen ondersteunen. Denk niet dat je alles wel zelf kunt. Zorg dat je expertise inhuurt wanneer je niemand in je directe omgeving hebt die je daarbij kan ondersteunen. Het is soms een investering, maar uiteindelijk betaalt het zich terug!”