HEMA botst met franchisenemers

Het warenhuis HEMA heeft een brief gestuurd naar de franchisenemers waarin het de franchiseformule 'contraproductief' noemt. Het bedrijf wil 'de rol van de franchise binnen de HEMA formule definitief gaan herzien'.

Wat de herziening precies betekent is nog onduidelijk, maar zeker is dat HEMA van zijn franchisenemers af wil, meldt Het Financieele Dagblad. Dat maakt het bedrijf in scherpe bewoordingen duidelijk. 'Er is een negatief toekomstperspectief voor HEMA zo lang zij gebonden is aan de huidige franchiseovereenkomst', zo luidt de mededeling. Dus, zo stelt het bedrijf, heeft de samenwerking 'geen toekomst meer'. 

Internetverkopen

HEMA is in handen van een Britse investeerder en staat te koop. De warenhuisketen kampt al langer met magere financiële resultaten. Onlangs was er interesse van een Belgische partij, Core Equity, die voor €1 mrd HEMA zou willen kopen, inclusief schulden. Ondanks lange onderhandelingen kwam het niet tot een deal.

Breekpunt zouden de internetverkopen zijn geweest, waar franchisenemers lijnrecht tegenover het bedrijf staan. HEMA heeft zo'n 250 franchisevestigingen, die in handen zijn van 96 franchisenemers. Daarmee is bijna de helft van de Nederlandse HEMA-winkels een franchisevestiging.

De contracten met de franchisenemers stammen uit de tijd voordat HEMA zijn webwinkel opende. Deze winkeliers krijgen nu een deel van de opbrengsten van de onlineverkopen in hun postcodegebied. De formule wil hier van af, omdat de franchisenemers onvoldoende zouden bijdragen aan de kosten van de webverkopen. Volgens Core Equity zou het contract het onmogelijk maken om HEMA online winstgevend te laten groeien.

Bekijk ook