Franchisenemers belangrijke factor in de Nederlandse economie

De franchisenemers in Nederland zijn met een omzet van 53,5 miljard euro, 331.800 medewerkers en met 33.000 vestigingen een belangrijke factor in de Nederlandse economie. Dat beschrijft onderzoeksbureau Panteia in haar analyse ‘De economische impact van franchisenemers’. 
Naast de economische meerwaarde blijken franchisenemers ook van groot belang voor de lokale economie en leefbaarheid, zo stelt Panteia. Het onderzoek werd verricht in opdracht van BOVAG en het Vakcentrum ten behoeve van het Franchisenemers Netwerk Nederland (FNN). Afgelopen dinsdag werd het rapport aangeboden aan de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat. 

In Nederland zijn er zo’n 1.000 franchiseformules actief. De gezamenlijke franchise-omzet is met bijna 23 miljard het grootst in de automotive branche. Franchise-supermarkten zijn goed voor een omzet van ruim 13 miljard. Zowel in de supermarktbranche als in de automotive zijn franchisenemers verantwoordelijk voor ruim een derde van de brancheomzet. Qua aantal werkzame personen wordt de lijst aangevoerd door de supermarkten. De franchisenemers van de supermarktformules geven werk aan ruim 110.000 medewerkers. 

Veelal kleinschalige bedrijven

Hoewel de gezamenlijke franchisenemers in totaal veel omzet en werkgelegenheid realiseren zijn die individuele franchisenemers kleinschalige MKB-ondernemingen, zo stelt Panteia. In veel sectoren is het gemiddelde aantal werkzame personen per franchisenemer slechts 3. De supermarktbedrijven zijn met gemiddeld 56 werkzame personen de grootste werkgevers. Panteia tekent daarbij aan dat het hierbij ook om veel parttimers gaat. 

Economische impact

De economische impact van franchisenemers in Nederland is bijna 3% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Daarmee scoort Nederland aanmerkelijk lager dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten waar franchisenemers 7,4% bijdragen aan het BBP. In Australië is het percentage van de franchiseomzet 10,8% van het BBP. Dit zijn landen waar sprake is van stringente regulering op het gebied van franchising.