Waarom is franchisen tegenwoordig zo verstandig?

Wist je dat startende franchiseondernemers fors minder kans hebben om failliet te gaan dan ondernemers die volledig zelfstandig beginnen? Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt 5% van nieuwe ondernemers de optie om te franchisen te overwegen.

Franchisen is een samenwerking tussen zelfstandige ondernemers en een organisatie. Een franchiseformule wordt voor de startende ondernemer ter beschikking gesteld. De details over de rechten en plichten van de franchiseondernemer is geregeld in een overeenkomst. Franchisen is eigenlijk het kopiëren en openbaar stellen van een succesvolle formule.

Waarom zou je kiezen voor een franchise?

Wanneer je gaat franchisen, werk je in beginsel samen met de overkoepelende organisatie. Bij een gezond organisatie wordt de ondernemer op weg geholpen met de vele aspecten van het ondernemen. De franchisegever ontzorgt voor een deel de startende ondernemer. Vaak zie je dat de organisatie zaken zoals inkoop, marketing, automatisering en administratie uit handen neemt van de ondernemer. Zo blijft de ondernemer de focus leggen op zaken wat voor hen écht relevant is: het verkopen van de ‘core business’ en eventueel aansturen van personeel.

Vaak hebben franchiseformules hun succes al eerder bewezen. Dit geeft het voordeel dat het opstarten een stuk kortere tijd nodig heeft dan bij een eigen onderneming. Een ondernemer hoeft minder onderzoek te doen of de onderneming daadwerkelijk een succes kan worden. Tevens is de verkoop een stuk gemakkelijker, door een geladen naamsbekendheid. De franchisegever beschikt over een merkwaarde en genereert daarmee ook nieuwe klanten. Met een ondersteunende backoffice staat een eigen franchiseonderneming als een huis. 

Wat past bij je? 

De vraag is natuurlijk wat bij je past. Ga eerst na waar jouw interesses liggen? Het is verstandig om een eigen onderneming te starten waarmee jij affiniteit mee hebt. Weet jij precies waar jouw interesses liggen? Dan is het noodzakelijk om kritisch te kijken naar de financiën en plannen. Zijn de plannen financieel haalbaar en uitvoerbaar? Dan kun je op zoek gaan naar een franchise. Spreek verwachtingen en doelen naar elkaar uit. Door dit naar elkaar uit te spreken weet jij straks waar je aan toe bent, voordat je ‘ja’ zegt. 

Bekijk welke formule je het meest aanspreekt. Passie voor het werk wat je doet is een voorwaarde voor kwaliteit. Passie en financieel succesvol zijn gaan dan ook hand in hand samen. Daarna komt pas het commercieel perspectief aan bod, evenals de relatie tussen de franchise en franchiseondernemer. 

Wat zijn de aandachtspunten?

Voorbereiding is het halve werk. Zeker in het avontuur van een eigen franchiseonderneming. Normaliter bindt een ondernemer zich circa vijf jaar vast aan een franchise. Kijk goed naar de spelregels en de gemaakte afspraken. Vraag eventueel financiële cijfers op. Wanneer een franchisegever een open houding heeft, is dit ook gelijk een indicatie van succes. Praat met ondernemers die al onder de vlag van de franchise ondernemen. Wellicht kunnen zij wat vertellen over de gang van zaken. 

Ga het gesprek aan

Mocht je een keuze hebben gemaakt, dan volgt een gesprek met een franchisegever. Ga goed voorbereid het gesprek in. In dit gesprek heb je de mogelijkheid om jezelf goed te laten informeren. Oriënteren is altijd verstandig, zeker wanneer je een eigen onderneming gaat starten. Het raadzaam om aan meerdere tafels te gaan zitten. Een brede oriëntatie geeft goed inzicht wat voor jou wel of niet werkt. In het gesprek komen met name kansen naar voren. Om de franchisegever te overtuigen dien je een financiële onderbouwing en helder plan vast te stellen.

Wat kun je verwachten als investering?

De investering voor het starten van een franchiseonderneming verschilt. Bij de één begint de startersfee al bij €5000,-, bij de ander start de fee vanaf €100.000,-. Naast de basisinvesteringen dient een ondernemer maandelijks een fee te betalen. Dit zijn de kosten voor het behouden van de service activiteiten. 

Jordi van Kalmthout
Online marketeer
Bekijk ook
Stel je vraag aan Jordi van Kalmthout
CAPTCHA