Visie op Liquiditeit

Een onderneming heeft arbeid en kapitaal nodig om te kunnen functioneren. Aan arbeid op dit moment geen gebrek, zelf als veel mensen thuis werken. En in de recessie die zeker gaat komen zal arbeid ook niet het probleem zijn.  Maar kapitaal – of gewoon maar “Geld” – wordt wel steeds schaarser. Er zijn al miljarden “verdampt” op de beurzen en dus bij de pensioenfondsen en voor heel veel ondernemers is ook de omzet in meer of mindere mate opgedroogd door de huidige lock-down. 

Het is via de BMKB-C regeling op papier voor meer ondernemingen mogelijk geworden om bij de banken aan te kloppen voor een lening, maar het is in de praktijk nog niet bewezen dat dit voldoende oplossing kan bieden. Met name vermoed ik dat veel MKB ondernemingen, met inbegrip van franchisenemers, geen of niet voldoende krediet zullen krijgen.

De overheid heeft uitstekende maatregelen afgekondigd om ondernemers (waaronder ZZP-ers) tegemoet te komen. Maar de steun is een reddingsboei die zorgt dat we niet onmiddellijk verdrinken. Wat we binnenkort nodig hebben, is een takel die de Horeca, de kappers, de bloemisten en de wellness-ondernemers uit het water hijst. 

Die takel kan eigenlijk alleen maar komen door op 29 april de economie weer op een slimme manier te starten. Of dat gaat gebeuren is natuurlijk heel erg onzeker.

Dus, tot er enige vorm van zekerheid is blijft het voor iedere ondernemer van heel groot belang om duidelijk inzicht te hebben in de liquiditeit – of gewoon maar het “geld” – van de onderneming.

Deze link verwijst naar een eenvoudig hulpmiddel om de liquiditeitspositie in kaart te brengen door de inkomsten en uitgaven van de komende maanden op een overzichtelijke manier te ordenen.

Een paar tips:

  • Houd rekening met het betalen van vakantiegeld in mei of januari. Ruwweg dus een extra maand salaris;
  • De NOW regeling van de overheid kan geld in t laatje brengen en is een subsidie die niet terugbetaald hoeft te worden;
  • Uitstel van belastingbetaling (met name van de loonbelasting en de BTW) helpt op korte termijn, maar dit is uitstel en geen afstel en over een paar maanden moet dit alsnog betaald worden;
  • Het aanbod van de meeste banken om rente en aflossing op te schorten is eveneens uitstel. Op 1 oktober komt er dus een rekening van de bank om 6 maanden rente en aflossing te betalen;
  • Ook als de lockdown op 29 april opgeheven wordt zal de omzet maar langzaam stijgen. En ga er maar vanuit dat de omzet van mei / juni / juli 2020 aanzienlijk lager zal zijn dan die van mei / juni / juli 2019.

Houd de centjes in de gaten en blijf gezond.

Diederik Werdmölder Diederik Werdmölder
Oprichter van European Merchant Finance
Stel je vraag aan Diederik Werdmölder
CAPTCHA