Van werknemer naar ondernemer, hoe gemakkelijk gaat dat?

Nederland telt inmiddels ruim een miljoen ZZP-ers. Volgens het CBS zijn dat middelbaar tot hoog opgeleide mensen en is een kwart van deze starters jonger dan 35 jaar (generatie Y). De term ZZP-er staat voor Zelfstandige Zonder personeel. De wet kent deze term echter niet. Voor de wet is een ZZP-er een privé persoon die een eigen onderneming (eenmanszaak) start. 

Onderzoek van de Stichting ZZP Nederland heeft uitgewezen dat de voornaamste drijfveer om ondernemer te worden een drang naar vrijheid is. En vrijheid past bij deze generatie Y. Zij hechten veel belang aan vrijheid of zelfbeschikking en willen niet belemmerd worden in hun keuzes. Vrijheid om je eigen ding te doen moet voor deze generatie echter wel op een zinvolle manier worden vormgegeven en tot uitdrukking worden gebracht. Dit houdt in dat zelfontwikkeling en zelfontplooiing iets moet bijdragen aan de maatschappij als geheel. Maatschappelijk verantwoord ondernemen spreekt hen aan. Ze werken hard, eisen veel van zichzelf en zoeken verantwoordelijkheid. Daarnaast hebben ze een grote honger en drive naar succes. En als je succesvol een eigen onderneming wil starten kom je vaak bij franchise uit. Immers: bij franchising stap je in een beproefd concept met naamsbekendheid. De financiering zou dus geen probleem moeten zijn.

Hoewel….

Stap als bevlogen starter met je soms idealistische ideeën maar eens naar een traditionele bank voor een al dan niet kleine of wat grotere financiering. Banken zijn, zeker na de crisis, huiverig geworden en vragen zóveel zekerheden, dat je je bijna afvraagt of banken überhaupt nog wel geïnteresseerd zijn in kleine, startende ondernemingen, zelfs als het een beproefd en zichzelf bewezen franchiseconcept is. 

Geen wonder, dat crowdfunding het nieuwe toverwoord is. Letterlijk vertaald betekent het: investeren door de massa. Geen logge bank, maar een (grote) groep mensen die sympathie en empathie voelen voor de starter. En natuurlijk is crowdfunding sympathiek. Vaak vormen vrienden, familie en bekenden het begin van de crowd. Zij kennen de starter en kunnen meestal aardig inschatten of de onderneming een succes zou kunnen worden. 

En de crowd zelf?

Die ziet het rendement bij banken slinken. Voor een leuke rente hoef je het geld niet meer naar de bank te brengen. De tijd lijkt bijna aangebroken dat je zelfs moet gaan betalen om bij de bank je geld te parkeren. Dus de crowd….ziet wel brood in crowdfunding. Maar let op: ook bij crowdfundingplatforms zit wel wat kaf onder het koren. Een goed crowdfundingsplatform kijkt ook naar zekerheden en laat het project goed doorlichten door een externe riskmanager. Maar als een project goed door de rating komt, kan het snel gaan. En dat is voor een startende ondernemer wel zo prettig.

Maar oei, er dreigt gevaar!

De Europese Commissie (EC) heeft aanbevelingen gedaan aan de Nederlandse regering. Een van de aanbevelingen is om de groei van het aantal ZZP-ers aan banden te leggen. De reden hiervoor is dat volgens de EC ZZP-ers een bedreiging vormen voor de houdbaarheid van de sociale zekerheid, omdat ZZP-ers vaak niet of slecht zijn verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en/of werkloosheid, onvoldoende pensioen opbouwen en weinig verdienen.

De EC geeft geen gebonden advies. Overheden zijn dan ook niet verplicht om de aanbevelingen over te nemen. En laten we hopen dat de Nederlandse regering dat ook niet doet. Want mensen die ondernemer willen zijn, denken daar vooraf goed over na. Zij zorgen over het algemeen ook voor pensioenopbouw, verzekeringen en zijn in staat een goed inkomen voor zichzelf te genereren. Deze groep holt het sociale stelsel dan ook niet uit. Veel ZZP-ers groeien na een tijdje door naar een vorm van ondernemerschap mét personeel. Al kan dit best een enorme stap zijn vanwege o.a. de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte die in Nederland notabene met twee jaar op afstand de grootste ter wereld is. In geen enkel ander land ter wereld zijn ondernemers zo lang verplicht het loon van ziek personeel door te betalen. In Duitsland is dat maar zes weken. Maar dat is weer een andere discussie.

Wilma van Houwelingen
Capital Circle

Capital Circle