Woman in charge - Anne-Marie van Stiphout van Prénatal

Ze zijn er, de topvrouwen in de franchisebranche en Franchise+ maakt ze zichtbaar. Deze keer vertelt Anne-Marie van Stiphout over hoe ze haar positie in een mannenwereld ervaart en over haar passie voor ondernemerschap.

Naam: Anne-Marie van Stiphout (40)
Bedrijf:Prénatal, sinds 1 januari 2007
Functie: franchisemanager
Werkt in franchisebranche sinds: 1999
Aantal uren per week: fulltime
Burgerlijke staat: gescheiden, 1 dochter (6)

Hoe ben je in de franchisewereld terechtgekomen?

“Bij De Tuinen coachte ik in eerste instantie de eigen vestigingen. Daarnaast hadden we een aantal franchisenemers en ik kreeg als extra taak om de intermediair te zijn tussen het franchisebestuur en de organisatie. Dat vond ik zo boeiend, dat ik me na een half jaar volledig ben gaan concentreren op franchise. Met name het zelfstandig ondernemerschap dat vaak leidt tot gedrevenheid bij de franchisenemers, sprak me erg aan. Naast uiteraard het vorm geven aan beleid ben je in operationeel opzicht met eigen vestigingen vooral sturend bezig en met franchisenemers ben je meer ondersteunend bezig. Je moet aan je relatie bouwen. Je moet een franchisenemer meer overtuigen van je kwaliteiten en van je integriteit en pas dan kun je samenwerken. Je kijkt immers ook bij mensen in de portemonnee. Die openheid vereist wederzijds respect en vertrouwen.”

Heb je je door een glazen plafond moeten worstelen?

“Nee, dat gevoel heb ik niet. Ik merk wel dat je meteen de focus moet leggen op ondernemerschap en op respect voor de ondernemer maar ik heb het gevoel dat dit bij mij wel vanzelfsprekend ging. Ik heb nooit een strijd moeten voeren. Als vrouw ondervind je  juist vaak wat minder weerstand omdat je als minder bedreigend wordt ervaren. Dat is juist zo in een mannenwereld. En de franchisewereld is wel een mannenwereld. Dat zie je op bijeenkomsten van de Nederlandse Franchise Vereniging bijvoorbeeld. Het gros van de aanwezigen is toch man.

Welke eigenschappen komen goed van pas in je werk?

“Het je zowel kunnen verplaatsen in de organisatie en het beleid als in een ondernemer. Het praktisch denken. Ik ben cijfermatig goed onderlegd wat een gesprek een stuk gemakkelijker maakt. Je moet verbanden kunnen leggen en vertalen naar beleidsmatige en operationele activiteiten. Eerlijkheid is ook belangrijk.”

Ben je als vrouw meer bezig met organisatie van gezin en werk dan je mannelijke collega’s?

“Ja, absoluut. Maar dit heeft ook wel te maken met het feit dat ik alleenstaand ben. Voor mij is plannen en organiseren van privé en werk cruciaal. Het is een fundament om te kunnen werken. Als je ergens start, is de eerste vraag die je krijgt of je als alleenstaande moeder je werk en privé kunt combineren. Wat ik zelf ervaar is dat je veel bewuster je werk plant omdat je wel moet. Natuurlijk ga ik ’s avonds naar bijeenkomsten maar ik maak die afweging heel bewust want ik moet er privé veel voor regelen. Ik geef veel. Als de kleine op bed ligt, ga ik nog werken. Mijn werkgever moet dan ook kunnen accepteren dat ik de kleine naar school moet brengen en ook weer van de naschoolse opvang moet halen. Mijn huidige werkgever is daar gelukkig heel flexibel in.”

Is carrière maken een kwestie van offers brengen?

“Ik vind carrière eigenlijk een beetje een raar woord. Ik spreek zelf liever van ‘je eigen doelstellingen halen’. Daarin heb ik totaal niet het gevoel dat ik offers breng, wel dat ik keuzes moet maken. Op het moment dat je dat gevoel hebt, streef je misschien een doel na dat je doel misschien niet is. Ik heb juist het gevoel dat het me veel brengt. Ik kan niet op woensdagmiddag met mijn dochter naar zwemles. Maar dat zie ik niet als een offer. Het is het gevolg van een keuze die ik heb gemaakt en waar ik me prettig bij voel.”

Wat is jouw stijl van leidinggeven?

“Mijn functie is redelijk stand-alone dus direct geef ik geen leiding aan bijvoorbeeld managementassistenten. Aan franchisenemers geef ik geen leiding. Die ondersteun ik. Mijn stijl? Ik probeer mensen te overtuigen met voorbeelden en berekeningen dat we het uigezette pad moeten bewandelen. Als iemand linksaf wil terwijl we met z’n allen rechtsaf gaan, dan volgt natuurlijk wel een gesprek over de keuze die een franchisenemer heeft gemaakt voor aansluiting bij de organisatie. Ik doe mijn werk met erg veel passie en ik merk wel dat ik in staat ben om dat over te brengen. Ik ben zelf ook franchisenemer geweest en dat heeft mij wel geholpen om de zaak van twee kanten te kunnen bekijken.”

Waarom koos je voor Prénatal?

“Het is een bedrijf met een heel eigen gezicht, volop in ontwikkeling. De branche spreekt mij aan omdat er beleving bij zit. Als iemand een kindje krijgt, komt zij niet alleen voor een product maar vooral ook voor een gevoel. Dat spreekt me erg aan. Later kwamen daar nog andere factoren bij, zoals de gedrevenheid van de mensen die er werken, de vrijheid en de support om jezelf te ontplooien. Het is een bedrijf met mooie normen en waarden.”

Hoe zit het met je zelfbeeld?

“Ik ben niet onzeker en heb geen faalangst. Dat heeft te maken met de organisatie en de ruimte die je krijgt. Ik heb natuurlijk wel een bepaalde mate van gedrevenheid maar ik vind dat je zelf verantwoordelijk bent om te kijken of je je eigen doelen niet te hoog stelt. Ik moet zelf de grenzen aangeven. Ik werk niet in een organisatie die onhaalbare doelen stelt, daar zou je onzeker van kunnen worden. Ik word wel gemotiveerd om de lat hoger te leggen maar niet te hoog. Je kunt je eigen tempo bepalen. Het is aan elk individu om daar mee om te gaan. Als je leert dat je niet alles alleen kunt, dat je collega’s nodig hebt en kunt zeggen ‘dit is een grens’, zowel naar jezelf als naar het bedrijf, dan ben je al een drempel over, weg van de faalangst. Open staan is belangrijk. Mensen die onzeker zijn,  vinden het heel moeilijk om iets van iemand aan te nemen omdat ze dat al snel interpreteren als ‘zie je wel, ze denken dat ik het niet kan’.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Het zou mooi zijn om met tachtig procent van je energie je werk goed te kunnen doen en met die twintig procent die je overhebt, proberen om die lat weer wat hoger te leggen. Nog efficiënter werken dus. Ik wil groeien, niet zozeer in mijn functie maar wel in wat ik kan bereiken met mensen. Mijn steentje bijdragen om de ondernemers of de organisatie weer op een hoger niveau te krijgen en werkplezier en het rendement te verhogen.”

Wat maakt je gelukkig?

“Als ik het gevoel heb dat er een goede balans is tussen werk en privé. Als ik naast mijn werk genoeg tijd over houd voor de kleine en voor een stukje rust, ben ik gelukkig. En als ik zelf voldaan ben over wat ik gedaan heb. Dat ben ik wel vaak."