Leonie vertrouwt op expertise BDO

Ze had al een tijdje een tweede vestiging in gedachten, het liefst in de nieuwe Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Doppio Espresso franchiseneemster Leonie van der Schilt-Van Putten deelde haar idee met haar adviseur Edith Nobels, werkzaam bij BDO Accountants en specialist op het gebied van financieringen. De droom werd snel realiteit. 

Pionieren in het centrum van Leidsche Rijn. Dat is wat de middenstanders doen. De winkelpanden zijn nu voor 95 procent gevuld met ondernemers. Het is snel gegaan sinds de oplevering een jaar geleden. Ook de appartementen in de statige hoogbouw rondom het Brusselplein zijn intussen grotendeels bewoond. 

Vanuit andere delen van de stad moet de echte trek naar het beoogde tweede winkelcentrum van de stad Utrecht nog plaatsvinden. “Ik ben ervan overtuigd dat het hier helemaal goed gaat komen”, verklaart Leonie vastberaden in haar Doppio Espresso op het plein. “Het is geen bouwput meer en ook de samenwerking tussen de ondernemers komt op gang.”

Eind 2016 ging zij serieus overwegen om een tweede vestiging te openen en dan in het centrum van Leidsche Rijn, dat toen nog in de steigers stond. De formule wilde graag naar die locatie, en het allerliefst met Leonie. Dat was vijf jaar nadat ze startte als franchiseneemster voor Doppio op een andere uitdagende plek: in winkelcentrum The Wall, even verderop langs rijksweg A2. 

Combinatie met kasstroom

Eigenlijk dacht Leonie dat haar nieuwe plannen financieel niet haalbaar zouden zijn. Maar ze ging in gesprek met haar adviseur Edith Nobels, tevens adviseur voor meerdere Doppio ondernemers en bekend met het concept. “Ik ben toen uitgegaan van de expertise van BDO”, zegt ze. Samen bepaalden ze de strategie. Wat is haalbaar, allebei de zaken aanhouden of ‘The Wall’ verkopen? Edith: “Dat was een lastige keuze voor Leonie. The Wall was toen al schuldenvrij. Dus we konden die zaak als zekerheid betrekken in de financiering, vanwege de goede kasstroom. Maar zoiets heeft wel veel impact. Want Leonie werkte fulltime in die vestiging en met twee vestigingen zijn er geen twee Leonies.”

De consequenties voor de personeelskosten en de totale kasstroom werden goed doorgerekend. De huisbank van Leonie was aanvankelijk wat terughoudend. “Maar ze zagen hoe serieus ik was en dat ik met The Wall steeds aan alle betalingsverplichtingen had voldaan en had bewezen succesvol te ondernemen.”

In het najaar van 2017 was er een doortimmerd plan en in januari 2018 werden de contracten getekend. In mei datzelfde jaar openden de deuren van de stijlvol ingerichte koffiezaak met het imposante hoge plafond. 

Stoplichtprincipe bij banken

Financiering regelen voor een horecazaak is vaak lastig, merkt Edith op. “Maar wij wisten de financiering te combineren met de positieve cash flow die al aanwezig was in de bestaande zaak. Daardoor was er minder eigen inbreng nodig dan de bank voor ogen had. Het hielp ook dat we prognoses hadden gemaakt voor beide vestigingen.”

Edith koos er bewust voor eerst bij de huisbank van Leonie aan te kloppen. “Gewoonlijk zetten we een financieringsaanvraag bij verschillende partijen uit. Maar in het geval van Leonie is de huisbankier naar verwachting het snelst geregeld. Bij een andere financierder moet je bijvoorbeeld weer met de huisbankier in overleg over het vrijgeven van zekerheden.”

Edith ziet samen met haar collega Anke Wijnands de financieringsaanvragen op het kantoor in Arnhem (een van de twintig vestigingen in het land) toenemen. Eigenlijk is BDO in het gat gesprongen van het advieswerk dat de banken hebben afgestoten, concludeert ze. “Het is voor mkb-ondernemers lastig om zomaar met een bank in gesprek te gaan. Banken zijn erg op automatisering gaan inzetten en hebben veel mensen in de advieslaag er tussenuit geknipt. Daar ligt voor ons een kans.”

Voor grote bedragen is er nog wel een adviseur beschikbaar, maar voor kleinere mkb-financieringen hanteren de banken nu overwegend online het ‘stoplichtprincipe’: de aanvrager vult gegevens in en krijgt groen of rood licht. Geen tussenweg. Mede daardoor zijn er inmiddels veel andere financieringsvormen bijgekomen. Zoals crowdfunding, equity financiering, factoring maar ook leningen door ‘fools, family and friends’. Edith: “Een oerwoud voor de gemiddelde mkb-ondernemer.”  En de laatste trend is leasen. Binnen de horeca gebeurt dat met interieur, inventaris en apparatuur. Leonie: “Ik kijk nu voor een nieuwe oven ook naar lease.”

Monitoren met analytics

Door het kant-en-klare financieringsplan van BDO en de (lokale) contacten met kredietverstrekkers, staat de deur voor deze specialisten wel open. De aanvraag bevat niet alleen cijfers (voor de inkomstenbelasting én prognoses) maar ook informatie over de eigenaar en de formule. Edith: “We weten precies wat de kredietverstrekker nodig heeft.”  

Veel ondernemers hebben graag dat Edith bij de gesprekken met de bank is. Leonie deed het zelf, samen met haar man. Maar wel met het volledige pakket van BDO onder de arm en nog wat handige tips. “Daardoor heb ik de provisie naar beneden gekregen. Daar zou ik zelf nooit aan gedacht hebben. Ik ben echt blij met de huidige, scherpe voorwaarden.”

De begeleiding door BDO gaat door, ook na de geslaagde financiering. Elke vier weken bespreekt Edith met Leonie de cijfers, die constant worden geactualiseerd op het BDO online analytics dashboard. “Dan kijken we hoe de tussentijdse cijfers zich gedragen ten opzichte van de prognoses.”
 

Lees meer over: