Hoe kan een franchise energie besparen?

Gebouwen vertegenwoordigen ongeveer 33% van het energieverbruik en 40% van de emissies over de hele wereld, volgens het Internationaal Energieagentschap. Dit geldt ook voor franchisevestigingen, waar de rekeningen van zakelijke energie gecombineerd met vele andere uitgaven. Franchisenemers kunnen hun kosten echter verlagen door energie-efficiëntie, waardoor er meer cashflow overblijft voor uitgaven zoals royalty's en huur. Franchises stellen strenge eisen aan de opening van een nieuwe vestiging, die gewoonlijk in gebruikshandleidingen worden beschreven. Sommige franchises verstrekken ook voorbeeldtekeningen die als referentie kunnen worden gebruikt. Deze factoren beperken de ontwerpflexibiliteit, in vergelijking met het van nul beginnen van een nieuw bedrijf. Er zijn echter veel manieren om energie te besparen en MEP-ingenieurs kunnen maatregelen selecteren die verenigbaar zijn met de franchise-eisen. Grootzakelijk energie vergelijken is bijvoorbeeld een aanrader, terwijl het gebruiken van de volgende tips ook verstandig is.

Efficiënte verwarming en koeling voor franchisevestigingen

Tenzij je franchise gebruik maakt van gespecialiseerde apparatuur met een hoog energieverbruik, zal HVAC waarschijnlijk je grootste energiekostenpost zijn. Het hebben van een comfortabele binnentemperatuur is zeer belangrijk in de franchise sector, vooral in restaurants. Klanten zullen langer willen blijven, en ze zullen waarschijnlijk meer uitgeven. Airconditioners zijn noodzakelijk in de zomer, en ruimteverwarmers zijn even belangrijk in de winter. Het belang van ventilatie wordt echter soms over het hoofd gezien: •

  • Wanneer een commerciële ruimte voldoende wordt geventileerd, worden verontreinigende stoffen en in de lucht zwevende ziektekiemen snel uit de binnenlucht verwijderd. 
  • Ventilatiesystemen kunnen worden uitgerust met voorzieningen zoals een energieterugwinningssysteem of een economizer, die de HVAC-kosten in het algemeen verlagen. Slimme controles kunnen de ventilatie verminderen wanneer franchiselocaties een lage bezettingsgraad hebben, waardoor ook op verwarming en koeling wordt bespaard. Deze maatregel wordt echter niet aanbevolen zolang de COVID-19 pandemie actief is, aangezien verminderde ventilatie virale deeltjes meer kans geeft om zich in de lucht op te hopen.

Gebruik van LED verlichting

Franchises hebben gedetailleerde vereisten voor nieuwe locaties, die vaak de verlichtingskleur en -indeling omvatten. LED's worden gekenmerkt door hun veelzijdigheid, en ze zijn een levensvatbare optie voor elke commerciële ruimte. Dankzij hun kleine afmetingen zijn LED lampen namelijk van elke vorm te vervaardigen. LED's kunnen ook worden ontworpen om elke verlichtingskleur te produceren, zodat ze voldoen aan de behoeften van verschillende bedrijven. Zo gebruiken restaurants vaak warme lichttinten om een ontspannende omgeving te creëren. Aan de andere kant gebruiken sportscholen gewoonlijk koelere tinten, die een stimulerend effect hebben. In verlichtingsontwerp wordt dit beschreven door de gecorreleerde kleurtemperatuur of CCT: een lamp met een CCT van 2700K produceert een warmgeel licht, terwijl een CCT van 6500K resulteert in een blauwachtige toon.

Maatregelen voor gespecialiseerde franchise-uitrusting

Afhankelijk van de franchisesector kan er gespecialiseerde apparatuur zijn met een hoog energieverbruik: stomerijen en commerciële keukens zijn twee voorbeelden. De ontwerpvereisten variëren afhankelijk van de franchisespecificaties, maar de basisprincipes van energie-efficiëntie zijn altijd van toepassing:

  •  Apparatuur selecteren die voldoet aan de franchise-eisen en de klus klaart, terwijl er zo weinig mogelijk elektriciteit en gas wordt verbruikt.
  • Als de franchise apparatuur met motoren gebruikt, moeten deze een hoog rendement hebben, zoals NEMA Premium of IE4.
  • Waar mogelijk moeten slimme besturingen worden gebruikt voor energieverbruikende apparatuur.
Lees meer over: