Ellen Vink: Master Franchisenemer Bailine

Of ze nu iemands haar knipt, met een klant werkt aan een mooier figuur of franchisenemers begeleidt: voor Ellen Vink is het enthousiasmeren van mensen de rode draad in haar ondernemende leven.

De energieke Ellen begon ooit als kapster, was bijna franchisenemer van Oil & Vinegar in Noorwegen en is nu master-franchisenemer van de Noorse formule Bailine. Ondernemend, zo mag je Ellen Vink (47) wel noemen. Voor elk probleem zoekt ze een oplossing. “Mijn vader was ondernemer en ik heb dat ook altijd willen worden”, verklaart Ellen. “Mijn moeder vond het vreselijk, die vond dat mijn vader altijd aan het werk was. Ik ben nu als jongste van vijf kinderen de enige met een eigen onderneming. Als klein meisje wilde ik kapster worden en die droom heb ik ook waargemaakt. Na de kappersopleiding kon ik gelijk in dienst bij een salon in ons dorp. De eigenaar was een heel vooruitstrevende vrouw en ik kon daar enorm groeien.” Daarna kwam Ellen terecht bij Wave International, eerst als kapster, later als bedrijfsleidster. Na tien jaar verschillende Cosmo-studio’s te hebben opgezet en geleid, dacht ze: ‘Dat kan ik ook voor mezelf’. Ze verliet Wave International maar werd een jaar later, in 1994, door Wave benaderd om franchisenemer te worden voor de toen nieuwe formule Team Kapsalon. “Die formule sprak me heel erg aan, was weer wat losser dan Cosmo, dus ik zei gelijk ja. Zo werd ik toch ondernemer. Op een gegeven moment had ik 17 medewerkers, dus dat was goed gelukt.”

Emigreren

Tien jaar drukte in de kappersbranche en twee kinderen later besloten Ellen en haar man Dick dat ze het wat rustiger aan wilden doen. Vakanties in Noorwegen hadden hen enthousiast gemaakt voor de rust en de ruimte in het land en ze kozen voor emigreren. Ze kwamen in contact met de Noorse master-franchisenemer van Oil & Vinegar. Ellen: “Daar zijn we twee jaar lang mee in gesprek geweest. We hebben met die mensen een plaats en een pand gezocht. We hebben tijdens onze vakanties stage gelopen en de Noorse taal geleerd. Het was allemaal superleuk. We verkochten ons huis en in de zomer van 2006 zouden we gaan emigreren. Maar toen we in april aankwamen om de laatste dingen te regelen, deden de mensen van de franchiseorganisatie een beetje raar tegen ons. Wat bleek: ze gingen stoppen met Oil & Vinegar. Later in Nederland begrepen we dat het hele bedrijf failliet was. Een heel pijnlijke ervaring. Enige tijd terug lazen we in de krant dat Oil & Vinegar - na de doorstart - franchisenemers zocht voor Noorwegen. Dat stak toch wel.”

Les geven

Ellen is er echter de vrouw niet naar om bij de pakken neer te zitten. Ze deed een cursus schoonheidsverzorging en een cursus haarwerken en ging les geven aan de kappersopleiding. Bij toeval las ze in de krant dat een Noors bedrijf franchisenemers zocht in Nederland. Dat bleek Bailine te zijn. Eigenlijk had ze niet direct een link met het concept van afvallen, voedingsadvies en pijnverlichting. “Ik dacht: ‘Ik ga eerst eens kijken wat dat is’. Ik vond mezelf hier en daar te breed en te zwaar en ik sprak twintig behandelingen af. In die tijd werd ik enthousiast van het concept en van de resultaten.” In september 2007 opende ze haar eigen Bailine-vestiging in Papendrecht. “Ik kon zo het ondernemerschap goed combineren met mijn gezin. Als je altijd zelfstandig ondernemer bent geweest, is het lastig om weer in dienst te zijn. Je moet je vasthouden aan de regeltjes, terwijl ik graag dingen wil veranderen.”

Masterlicentie

Ellen is iemand die steeds weer iets nieuws zoekt, zegt ze zelf. “Na vijf jaar dacht ik: ‘Dit kan ik eigenlijk wel, wat kan ik doen om mezelf weer te motiveren?’ Met onze zaak ging het goed maar ik zag om me heen dat het met sommige vestigingen niet goed ging. Er vielen wat studio’s af en ik merkte dat er uit Noorwegen geen goede begeleiding was. Toen zijn we het gesprek aangegaan met de Noorse franchisegever. Wij wilden Bailine in Nederland graag verder opzetten. Bailine groeide niet meer, terwijl er zoveel voordelen zitten aan de formule. Het is een heel goed product, veel mensen hebben pijn, zijn te zwaar, eten verkeerd. Bailine heeft de toekomst maar het hoofdkantoor in Noorwegen kwam daar niet verder in.” Ellen verwierf de masterlicentie voor Nederland en ging voortvarend aan de slag. “Bailine-studio’s waren allemaal eilandjes en als je een landelijk bekend bedrijf wilt worden, moet je samenwerken. Dan krijg je meer klanten en kun je groeien. We investeren nu veel in landelijke naamsbekendheid. Het voordeel is dat ik zelf ook nog de ervaring als franchisenemer heb. Dan weet je wat werkt en wat niet.”

Fijn gevoel

Ze herkent de ondernemersgenen van haar vader. “Ik vind mezelf een echte ondernemer. Ondernemerschap verandert niet, alleen je vak is steeds anders. Of ik iemands haren knip of iemand gelukkig maak met een mooier lichaam, de visie op de klant is hetzelfde. Als iemand mooi haar heeft, voelt hij zich beter. En nu bij Bailine gaat het lichaam beter functioneren, mensen zitten beter in hun vel. Klanten vinden het prettig om hier te komen. Ik geef hen een fijn gevoel maar dat geven ze mij ook.” Emigreren naar Noorwegen is van de baan. “De kinderen zitten hier op school, ik heb een bedrijf hier, mijn man heeft een bedrijf hier, nee, we gaan niet meer weg. We komen nog wel regelmatig in Noorwegen om te overleggen met het hoofdkantoor van Bailine. Maar onze vakantie vieren we in Italië”, aldus Ellen.

Minibio Ellen Vink

Naam: Ellen Vink
Leeftijd: 47
Formule: Bailine (masterlicentie)
Gestart als franchisenemer in: 1994
Gestart als franchisegever in: 2007
Aantal medewerkers: 2
Gezinssituatie: getrouwd, 2 kinderen
Hiervoor werkzaam als: Kapster en lerares kappersacademie
Hobby’s: lekker lezen, vakantie, schaatsen
Mijn tip voor (startende) franchisenemers: “Join een franchiseorganisatie. Dan kun je je volledig focussen op je bedrijf. Je hoeft het wiel niet meer uit te vinden.”

+