Bakker Bart leidt talent zelf op

Veel succesvolle franchisenemers werkten al binnen de formule, merkten ze bij Bakker Bart. Daarom besloten ze zelf de talentvolle en ambitieuze medewerkers op te leiden tot franchisenemer. Wat houdt dit Talenten Ontwikkel Programma (TOP) precies in? 

Er gebeurt veel bij Bakker Bart. Winkels worden nog steeds omgebouwd naar de nieuwe huisstijl, nieuwe ondernemers dienen zich aan en de formule ontwikkelt zich verder. Nieuwe franchisenemers zijn cruciaal voor die doorontwikkeling. Het is een mooie uitdaging om goede kandidaten te vinden, vertelt Anja Jansen. Zij is als Coördinator Ondernemerszaken ook verantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuwe franchisenemers bij Bakker Bart. 

Waar zit de goede kandidaat, stelde zij zich de vraag. In de winkels, was het antwoord. “De ervaring leert dat kandidaten die met Bakker Bart bekend zijn, al goed weten hoe de formule in elkaar steekt en weten waar ze aan beginnen. Uiteraard kijken we ook nog naar kandidaten van buiten de formule, want daar zit ook nog voldoende potentieel.” 

Zo ontstond het idee om een eigen Talenten Ontwikkel Programma op te zetten, TOP. “Het is een opleiding om het ondernemerschap bij Bakker Bart te ervaren én te leren, zowel in theorie als praktijk.” De opleiding van achttien maanden is speciaal ontwikkeld voor ambitieuze Bakker Bart medewerkers. Het hoofdkantoor had al een aantal geschikte kandidaten in het vizier en daarnaast konden medewerkers zich vrij aanmelden. Na een uitgebreide screening  is de pilot in september 2017 gestart met elf enthousiaste deelnemers. 

Ondernemerspotentie

Ruim een jaar later is een afgeslankte groep hard op weg ondernemer te worden. Inmiddels is één van die talenten al tijdens zijn opleiding begonnen als franchisenemer. “En de deelnemers die doorgaan hebben allemaal ondernemerspotentie”, weet Anja Jansen. 

Tussen het afronden van het TOP-traject en daadwerkelijk starten als franchisenemer kan de nodige tijd zitten, om bijvoorbeeld financieel vermogen op te bouwen of bepaalde ondernemerskwaliteiten te ontwikkelen. De blijvers merken ondertussen in hun dagelijks werk dat ze de opleiding volgen. “Ze zijn erg positief over de praktijkgerichte invulling, ze kunnen er wat mee. Wij zien ook daadwerkelijk een verschil tussen hoe de deelnemers binnenkwamen en hoe ze nu tegen dingen aankijken.” Bijkomend voordeel: de huidige franchisenemers zien hun medewerkers verbeteren.

De groepen bestaan uit talenten van tussen de achttien en dertig jaar, waarbij enige flexibiliteit wordt gehanteerd. Maar voor iemand die ouder is, bestaat er het reguliere werving- en selectietraject. Met de praktijkopleiding van zes weken voor starters die iedere nieuwe franchisenemer volgt. 

Bakker Bart gelooft in de eigen opleiding en startte afgelopen september de tweede lichting, met acht deelnemers. Ook zij krijgen een dag in de maand praktijkles, meestal op het hoofdkantoor in Beuningen. De theorie doen ze zelfstandig, deels via e-learning. Tijdens de praktijkdagen worden ze wijzer gemaakt in onder meer personeelsbeleid, financiën en commercie door externe en interne deskundigen. Een individuele TOP-coach begeleidt de deelnemers in hun persoonlijke ontwikkeling.

Pieter Rietveld ontdekte zijn talenten

Hij is het eerste eindproduct van de TOP opleiding van Bakker Bart. Pieter Rietveld (20) startte al tijdens die opleiding als franchisenemer. Hij was er simpelweg klaar voor. 

Bakker Bart zit in zijn vezels. Op zijn vijftiende startte hij als medewerker in de vestiging in Gorinchem. Twee jaar later had hij al leidinggevende taken. Toen nam het hoofdkantoor de vestiging over en ging er een wereld voor hem open. “Ik zag daarvoor alleen die ene winkel en dacht dat alle winkels van Bakker Bart zo waren. Dan komen er mensen van het hoofdkantoor met heel andere ideeën.”

Daar had hij aanvankelijk wat moeite mee, maar die koudwatervrees verdween snel. “Ik heb me ervoor opengesteld en kwam erachter dat ze gelijk hadden.” En zo werd hij enthousiast voor andere manieren van presenteren, het uitproberen van nieuwe producten en nόg servicegerichter zijn. 

Tegelijkertijd diende het Talenten Ontwikkel Programma zich aan, zeer praktijkgericht en op mbo niveau 4. Voor hem de geknipte vervolgopleiding. Hij leerde daarna niet alleen veel vakgerichte zaken, maar ook zichzelf kennen. “Ik wist niet waar mijn talent lag. Bij leeftijdsgenoten was dat vaak een bepaalde sport. Door de testen en de opleiding kwam ik erachter dat ik goed ben in out of the box-denken en veel mensenkennis heb.” En dat zijn talenten die helemaal passen bij een ondernemer. Zijn TOP-coach hielp hem verder op weg in zijn persoonlijke ontwikkeling. 

Extra energie

De praktijkdagen waren afwisselend; lang niet alleen op het hoofdkantoor in Beuningen, maar ook in winkels, in een stadscentrum of in een escaperoom. En aan het einde gingen de deelnemers steevast met elkaar eten. “Dan ontstaat er een band en komen er goede gesprekken los. Je hebt allemaal een eigen visie en kunt van elkaar leren en daardoor je eigen visie verbeteren.”

De stap naar het ondernemerschap ging sneller dan gepland. Bakker Bart achtte hem er klaar voor. Hij hapte toe maar wilde wel heel snel beginnen in Panningen, om de drukke jaarmarkt nog mee te maken. 

Dat lukte en op 19 mei dit jaar startte hij. In een andere rol dan hij gewend was. “De winkel is echt van jezelf. Daardoor komt ook extra energie vrij. Dan knal je. En na positieve reacties krijg je weer nieuwe energie.” Hij wordt nog intensief begeleid door de operationeel manager van zijn rayon. En de cijfers legt hij voor aan het hoofdkantoor. “Dan krijg ik een terugkoppeling. Ze zagen bijvoorbeeld kansen bij het gebak. Sinds we een gebakskast hebben  geplaatst met een hele gave actie loopt het gebak heel goed.”

Hij is ambitieus en altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. “Dan ga ik graven naar iets wat nog beter kan. Als dat lukt, geeft dat veel voldoening. Nu wil ik hier eerst iets perfects neerzetten. Daarna kijk ik of ik een stap kan maken in deze winkel of een winkel erbij kan nemen.” 
 

Pieter Rietveld