Doe je huiswerk en ga er vol voor

Ondernemen is risico’s nemen, kansen creëren en kansen pakken. Maar een goede ondernemer doet dat niet blind. Je oriënteert je op de markt, je branche, je locatie, je potentiële klanten en je beseft dat ondernemen doorgaans hard werken is. Je moet er vól voor gaan. Dat kost wat, maar daarmee kun je wel je eigen zaak opbouwen. 

Voorbereiden

Helaas gebeurt het soms dat een franchisenemer zich te licht bij een formule aansluit en niet doorgrondt of het verhaal van een franchisegever realistisch is en of hij of zij zelf als ondernemer wel over de juiste capaciteiten beschikt. Eenmaal aangesloten bij een formule zit je vast aan een contract dat logischerwijs in het voordeel van de reeds bestaande onderneming (franchisegever) is geschreven. Volg dus niet blindelings je droom, maar vraag om concrete prognoses van de omzet die te verwachten is. Wees kritisch, doe zelf ook onderzoek, doe dat vooraf en laat je daarbij goed adviseren. Waarvoor dient de fee en wat zie je ervoor terug? Bekijk niet alleen het contract, maar ook het handboek en durf nee te zeggen als de formule je eigenlijk niet past. Dat laatste speelt vooral een rol als je als bestaande ondernemer je aansluit bij een (andere) keten. Jij hebt dan al je eigen visie en handelswijze ontwikkelt, maar als dat niet past bij de formule moet je je willen aanpassen of een andere formule zoeken, anders gaat het schuren.

Franchisewet

Per 1 januari 2021 geldt de Franchisewet. Deze brengt grote voordelen met zich mee voor franchisenemers. Het is verstandig om het contract er vast op af te stemmen of in ieder geval te weten welke rechten je nu nog niet, maar straks wel hebt. Een deel van de wet geldt direct, ook voor bestaande contracten, denk aan bijstand en ondersteuning en het verstrekken van informatie. Ook wordt een rechtskeuze voor een buitenlands rechtsstelsel beperkt voor de thema’s waar de wet op ziet. Dat is relevant om te weten bij een internationale keten. 

Bepalingen omtrent goodwill, concurrentie en formulewijzigingen gaan voor bestaande contracten per 2023 in. Aangezien het gemiddelde franchisecontract zo’n 5 jaar duurt krijgt iedere nieuwe franchisenemer er dus mee te maken. 

Corona

Wie nu van plan is om een onderneming te beginnen zal tevens moeten nadenken over de gevolgen van corona op je toekomstige bedrijf en bedrijfssector. In maart mocht een ondernemer verrast zijn, maar nu moet een plan B en plan C klaarliggen. Informeer dus ook bij de franchisegever naar de omgang met en ondersteuning bij het coronavirus en de do’s en don’ts van andere franchisenemers. 

Kortom: bereid je goed voor, laat je informeren, ga ervoor en natuurlijk veel succes gewenst!

Mr. A.H. (Arnold) Vedder
BVD advocaten
vedder@bvd-advocaten.nl                        

Stel je vraag aan Mr Arnold Vedder