Wanneer ben je franchiser?

Heb jij wel eens van het woord franchise gehoord, maar weet jij ook helemaal nog niet wat het inhoudt? Dat is helemaal niet zo heel vreemd, want vaak horen we dure of moeilijke woorden waar we de betekenis helemaal niet van kennen. Als franchise bezit je een bedrijf, maar hoe komt die nu echt tot stand en wanneer ben je nu eigenlijk een franchisebedrijf? Dit gebeurt niet zomaar en heeft best wel wat voeten in de aarde. Wij gaan je alles vertellen over een franchisebedrijf en wanneer je dit nu eigenlijk echt bent, lees dus snel verder! Misschien past het ook wel goed bij jou!

Wat betekent franchise?

Franchise wil eigenlijk zeggen dat je een samenwerking met een ander bedrijf aangaat. Je zou kunnen zeggen dat als jij een groot bedrijf hebt je met een zelfstandig ondernemer in zee kunt gaan om zo gebruik te kunnen maken van een formule. Deze formule wordt ook wel succesvol genoemd. Je kunt namelijk een succes maken van de producten die jij mag gaan verkopen. Bijvoorbeeld een rugtas of schooltassen, deze kun jij dan tot een groot succes maken. Jij verkoopt ze, maar dit gaat niet zomaar natuurlijk.

Hoe gaat franchise in zijn werk?

Als je besloten hebt als franchiser te gaan werken, dan komen er wel wat zaken bij kijken. Je betaalt namelijk wel een bepaald bedrag voor je zaken kunt gaan doen. Deze kosten kun je wel terugverdienen, want jij bepaalt namelijk hoe duur je een tas of een shopper met rits verkoopt. Het is overigens niet de bedoeling dat je klanten de hoofdprijs laat betalen, daarom is het handig wel een realistisch bedrag aan te houden. Als het even iets minder loopt kan het zelfs voorkomen dat je geen winst hebt, waardoor je geen inkomen hebt. Loop de franchise echt goed, dan kun je flinke euro’s verdienen.

Waar let je op?

Het is belangrijk goed op te letten als je wilt beginnen met franchise, want je kunt echt niet in het wilde weg gaan franchise. Belangrijk is vooral veel informatie inwinnen, voordat jij begint. Je zou in gesprek kunnen gaan, omdat je op deze manier de juiste informatie kunt krijgen. Ook is de locatie van je onderneming erg belangrijk, want dit is namelijk alles bepalend voor een goede verkoop. Let op als je een contract aangaat met een ander bedrijf om te gaan franchise, want zo een contract duurt vaak enkele jaren.

Zijn er nadelen?

Eerlijk gezegd zijn er zeker nadelen, want het is namelijk geen gegarandeerd en bewezen succes. Ook is er geen hand of draaiboek die je kunt hanteren voor een goede franchiseonderneming. Vaak wordt er veel aandacht besteed aan zaken, waarvan men denk dat het belangrijk is. Onderhoud is ook heel belangrijk, maar hier spendeert men meestal een stuk minder aandacht aan. De overeenkomsten die je sluit met de tegenpartij is niet altijd even specifiek, daarom is het goed om voor jezelf een lijstje te maken van voor- en nadelen die je kunt tegenkomen.

Lees meer over: