Stel een vraag nr.3

Ik ben een alleenstaande moeder en ik heb een baan voor 15 uur per week met aanvullende AWB uitkering. Ik heb ideeën en doorzettingsvermogen genoeg maar ik weet niet waar te beginnen. Wat zou franchise voor mij kunnen betekenen?

Franchise kan u helpen om met een grote kans op succes te gaan ondernemen. U moet echter wel beseffen dat ondernemen, ook als franchisenemer, inhoudt dat er geïnvesteerd moet worden en dat er risico gelopen wordt zonder dat er een garantie op succes is. U zult dus wel 'eigen vermogen' moeten inbrengen. Ik kan u aanraden om bijvoorbeeld als eerste oriëntatie via de website van de Nederlandse Franchise Vereniging www.nfv.nl of via de formuleshowroom www.franchiseplus.nl eens naar beschikbare formules en voorwaarden te kijken. Als tweede oriëntatie kan het geen kwaad eens met een door u geselecteerde franchisegever(s) van gedachten te wisselen over de mogelijkheden. Daarna kunt u ook met de franchisenemers gaan praten om te kijken of het allemaal bij u past.

 

 

Ik zou mijn werkgever willen voorstellen een franchiseformule te ontwikkelen zodat ik franchisenemer kan worden. Het zou een formule moeten zijn die gebaseerd is op ‘bepaalde’ kennis. De kennis ligt vast en is al omschreven in een handboek. Overige schaalvoordelen zijn NIET aan de orde. Hoe hoog zou de entreefee kunnen zijn? Wat is een billijke royalty? Wordt de royalty berekend over de bruto-omzet?

De redenen voor een franchisegever om te starten met een franchiseorganisatie kunnen velerlei zijn: verdienmogelijkheden, schaalvoordelen, bereikbaarheid, landelijke dekking, et cetera. Het is een strategische keuze van een franchisegever om de groei met behulp van de franchisesystematiek te realiseren. Wanneer deze keuze niet gemaakt is, verdient het aanbeveling een eenvoudiger samenwerkingsystematiek te hanteren. Uit de vraag blijkt dat er sprake is van een kandidaat-ondernemer die graag samen zou willen werken met een partij die reeds een bepaalde naam en faam heeft. Het verzoek tot samenwerken komt dus niet vanuit de formule-eigenaar, maar vanuit iemand die graag 'versneld' in een markt succes wil realiseren. Het optuigen van een franchiseorganisatie zonder dat daar een strategische keuze aan ten grondslag ligt is zinloos. Het is beter om een meer eenvoudige samenwerking tot stand te brengen, waarbij de ene partij bijvoorbeeld een vast bedrag per jaar betaalt om gebruik te mogen maken van de huisstijl, naam en werkmethodes. Ook is het mogelijk dat er per opdracht een percentage over de omzet wordt gevraagd. Percentages worden in de regel over bedragen exclusief BTW gevraagd. De hoogte van deze bedragen moet dan vanuit de onderhandelingstafel tot stand worden gebracht.

 

Kan de directeur van een franchiseorganisatie een vereniging van franchisenemers als niet relevant beschouwen bij overleg op welk niveau dan ook?

Een franchiseformule kent een aantal 'vaste ingrediënten': een formule, een franchisegever en franchisenemers. Samen zullen zij moeten ondernemen met een vaste heldere taakverdeling en met mogelijkheden voor zowel de franchisegever en de -nemer om met de formule geld te verdienen. De een (de nemer) doet dit doordat hij de consument via de formule beter kan bedienen en de ander (de gever) door middel van het verhuren van de formule met daarbij het geven van ondersteuning. Een taak die hij doorgaans alleen doet omdat hij daarmee een goede verdienmogelijkheid heeft. Strikt genomen is overleg via contracten, handboeken en volgens de regels van het normale fatsoen geregeld. Zo zullen doorgaans ook de officiële rol en de taken van de raad of vereniging onderling overeengekomen zijn. Dit neemt niet weg dat er aan de basis van franchising een taakverdeling is waar niet echt aan getornd kan worden en dat is dat de franchisegever de eindverantwoordelijke is voor de formule en de toekomst daarvan. Hij doet er verstandig aan te overleggen met franchiseraden en/of verenigingen. Echter over formulematige zaken moet de franchisegever zijn eindverantwoordelijkheid nemen en dat is (doorgaans) geen gedeelde verantwoordelijkheid. Concluderend kan dan ook gesteld worden: de raad of vereniging hoeft alleen door de franchisegever als gesprekspartner aangesproken en gehoord te worden als dat ook de afspraak is. Op zich is de mening van een franchisevereniging altijd relevant omdat dit kanaal een van de drie basisdelen van de samenwerking is. Indien zij een mening wil uiten is dat altijd relevant! Wat de gever echter doet met deze mening is vers twee.

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie