Stel een vraag nr.2

Ik overweeg om voor mijzelf te beginnen. Een van de mogelijkheden is om franchisenemer te worden. Maar wat is de eerste stap wanneer je het franchisenemerschap overweegt?

Voordat u franchisenemer wordt dient u zich allereerst de principiële vraag te stellen of u werkelijk zelfstandig ondernemer wilt zijn met alle voor- en nadelen van dien. Een reeks van vragen komt daarbij aan de orde:

  • Wat zijn uw motieven om zelfstandig ondernemer te zijn?
  • Denkt u dat u daar geschikt voor bent?
  • Waar bent u goed en minder goed in? Zien anderen in uw omgeving dit ook zo?
  • Ondersteunt uw directe omgeving, zoals bijvoorbeeld uw partner, uw ideeën?
  • Welke financiële middelen voor het zelfstandig ondernemerschap heeft u beschikbaar?
  • Hoe groot is het financiële risico dat u maximaal wenst te lopen?
  • Met welke inkomsten kunt u, gezien uw huidige uitgavenpatroon, de eerste jaren rondkomen? 

Pas na de beantwoording van de vraag of u wel zelfstandig ondernemer wilt worden komt aan de orde welke branche en welke franchiseformules voor u interessant zouden kunnen zijn.

 

De diverse vergoedingen tussen franchiseformules verschillen sterk. Hoe kun je bepalen of een vergoedingensysteem redelijk is?

Of een systeem redelijk is hangt af van de bijzonder kennis en vaardigheden die de franchisegever te bieden heeft en de omvang van de investeringen die hij moet doen in de formule. Daarnaast zal de hoogte van de vergoedingen afhangen van de investeringen en exploitatievooruitzichten van een standaardonderneming in de franchiseorganisatie. Het is van het grootste belang dat er evenwicht bestaat tussen wat een franchiseorganisatie wil ontvangen en wat de franchisenemers verantwoord kunnen betalen. Winstgevendheid voor beiden is de beste waarborg voor continuïteit van de totale organisatie.

 

 

Binnen de gezondheidszorg verandert er veel.....en snel. Daar wil ik graag op anticiperen.
Om dienstverlening aan mensen met een beperking op een hoog peil te brengen wil ik onderzoeken wat wij als traditionele organisatie kunnen doen om te komen tot een innovatief ondersteuningsapparaat. Een franchiseformule is een middel. Ik wil met u een discussie opstarten wat moet leiden tot materiaal waarmee ik kan gaan bouwen aan dit idee.

Uiteraard kunnen wij u helpen, maar zeker niet met een discussie. In de eerste plaats is franchise geen middel, maar een bepaalde wijze van ondernemen. Zowel door u als eventuele toekomstige franchisegever als door de zelfstandige ondernemer die gebruik wil maken van uw (franchise)formule. Derhalve is het zinvol eerst te bepalen welke diensten en producten u in de gezondheidszorg wil aanbieden. En vooral is daar vraag naar en is daar ook echt geld mee te verdienen. Tenzij u natuurlijk een charitatieve organisatie zonder winst oogmerk wilt opzetten. Maar daar zult u geen zelfstandige ondernemers voor vinden, wellicht wel een paar vrijwilligers...

Na een grondig onderzoek binnen de gezondheidszorg naar de mogelijkheden is het zaak een exploitatiemodel op te stellen. Gezien de eventuele investeringen en afschrijvingen is een begroting voor 5 jaar een verplicht nummer. Bij voldoende rendement zou u dan kunnen overwegen of u de operatie zelf en met eigen personeel gaat opstarten danwel uw formule middels franchise ter beschikken gaat stellen. Daar komen dan wel weer hele andere kosten bij kijken. En gebruikelijk in franchiseland is dan wel dat u eerst zelf de organisatie opstart om de haalbaarheid van de formule te toetsen. Sterkte!

 

Ik heb een aantal gesprekken gevoerd met een franchisegever en op dit moment zijn we in het stadium dat hij mij een voorovereenkomst heeft voorgelegd. Wat zijn de consequenties van deze voorovereenkomst?

De vrijblijvendheid van de gesprekken is voorbij; u kunt alleen nog maar onder bijzondere voorwaarden van elkaar af. De voorovereenkomst is bindend voor beide partijen. Daarin wordt vastgelegd dat de franchisenemer van plan is binnen een bepaald exclusief gebied de franchiseformule te gaan exploiteren. Hij of zij verkrijgt de exclusieve rechten om tegen vergoeding gebruik te mogen maken van de formule. In ruil daarvoor mag de franchisegever geen andere kandidaat-franchisenemer deze exclusieve rechten aanbieden. De voorovereenkomst wordt overigens niet door iedere franchiseorganisatie gehanteerd.

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie