Moet je een freelancer inhuren voor je franchise?

We leven volgens experts in een freelancer-economie. Moet je daarom een freelancer inhuren om een franchise op de markt te brengen? Het antwoord is niet altijd duidelijk. Je zou vandaag de dag kunnen denken dat het inhuren van een freelancer je franchisegroei zou kunnen stimuleren. Hier is een kijkje in de stand van zaken op de huidige freelancemarkt en een paar redenen waarom je zou kunnen overwegen om een freelancer aan boord te halen.

Tegenwoordig hebben veel Nederlanders gebruik gemaakt van de gids over als je wil starten als ZZP’er. In ons land zijn er tegenwoordig namelijk meer dan 1 miljoen freelancers, wat 12 procent is van alle werkenden. Voor franchisenemers is dit veelbelovend. Er is namelijk een grote pool van hooggekwalificeerde kandidaten om uit te kiezen. Binnen de vele freelancers bevinden zich kleine nichegroepen van zeer gespecialiseerde experts. Er zijn freelance social media goeroes, schrijvers, consultants, ontwerpers en meer.

In je franchise heb je unieke behoeften. Als je dieper inzoomt op het vinden van een freelancer bij je in de buurt (of iemand met wie je je op je gemak voelt om op afstand samen te werken), kun je deskundige hulp krijgen om je bedrijf te laten groeien. Toch moet er één grote overweging worden gemaakt: wat zal de franchise denken? Sommige franchises zijn namelijk strikt over wie je inhuurt en voor welke taken. Naleving is van vitaal belang als het gaat om franchises, vooral in marketing en financiën. Als je bijvoorbeeld een freelancer inhuurt om te helpen met je sociale media, moet je mogelijk eerst contact opnemen met je hoofdkantoor. Als je echter een freelance consultant inhuurt, is het misschien niet zo belangrijk om goedkeuring te krijgen van het hoofdkantoor.

Zodra je het startsein krijgt van de franchise, ben je klaar om een freelancer voor je bedrijf te overwegen. Er zijn veel voordelen aan het kiezen van een freelancer om je te helpen met je franchise. Hier zijn er een paar die je misschien nog niet eerder hebt overwogen:

Je hoeft de freelancer geen voordelen aan te bieden

Freelancers worden beschouwd als onafhankelijke contractanten. De overheid vereist niet dat je deze werknemers van je bedrijf enige vorm van extra voordelen biedt. Het leasen van een zakelijke auto hoef je dus niet voor ze te doen bijvoorbeeld.

Je kunt naar behoefte schalen

Je zult snel in je franchise merken dat je behoeften schalen, afhankelijk van het seizoen. In het belastingseizoen heb je bijvoorbeeld eerder de hulp van een accountant nodig dan in andere periodes van het jaar. Met een freelancer aan je zijde kun je je kosten naar behoefte schalen in plaats van een werknemer te betalen wanneer hun baan niet zo belangrijk is voor je bedrijf.

Je bespaart over het algemeen geld

Vaak hebben franchises geen fulltime persoon nodig om bepaalde delen van het bedrijf af te handelen. In plaats van iemand in te huren om exclusief voor je bedrijf te werken, kun je een freelancer inhuren. Deze mensen zijn experts in hun vak, dus ze zullen je kwaliteitsresultaten bieden voor een fractie van de prijs.

Lees meer over: