De juiste werkkleren voor je beroep

De kleding die je naar je werk draagt, heeft een enorm effect op je comfort en productiviteit. Wat als je werk zwaar materieel en gevaarlijke materialen omvat? In dat geval kan de juiste werkkleding zoals een werkbroek heren het verschil maken tussen leven en dood. De meeste beroepen hebben speciale kledingeisen omdat veiligheid erg belangrijk is. De meeste bedrijven zorgen voor de juiste kleding voor hun medewerkers die dagelijks in aanraking komen met gevaarlijke stoffen. Je bent verplicht werkkleding te dragen die je beschermt tegen gevaren op je werkplek, zoals chemicaliën of scherpe voorwerpen. Werkkleding moet ook duurzaam, comfortabel en wasbaar zijn. Zorg ervoor dat de kleding die je kiest comfortabel is en geschikt is voor het werk dat je doet.

Slijtvastheid

Slijtvastheid is het vermogen van een stof om schade door contact met ruwe voorwerpen, zoals grind of zand, te voorkomen. De beoordelingsschaal gaat van 1 tot 5 waarbij 1 de minst slijtvaste is en daarom de meeste kans heeft op scheuren en 5 de meest slijtvaste. Slijtvastheid heeft een grote invloed op de veiligheid op de werkplek, omdat het bepaalt hoe lang je werkkleding meegaat voordat deze door slijtage moet worden vervangen. Als je een duurzame snickers werkbroek draagt die scheurbestendig is, heb je minder kans op ongelukken tijdens het werk.

Vlam weerstand

Vlamwerende kleding is een must voor mensen die in omgevingen met hoge temperaturen werken. Hoewel de stof zelf niet bestand is tegen vuur, vertraagt het wel de verspreiding van vlammen en kun je ontsnappen uit gevaarlijke situaties. Het materiaal is gemaakt van een mix van katoen en synthetische vezels. Vlamvertragende werkkleding beschermt tegen flitsbranden en kan worden gedragen door brandweerlieden, lassers en automonteurs. Ze worden echter niet aanbevolen voor gebruik bij extreme hitte of direct vlamcontact.

Chemische weerstand

Je komt waarschijnlijk regelmatig in contact met chemicaliën. Het type chemicaliën dat je gaat gebruiken en de concentratie kunnen variëren. Het lijdt geen twijfel dat je extra voorzichtig moet zijn met je werkkleding. Als je in een industriële omgeving werkt waar bepaalde chemicaliën elke dag worden gebruikt, dan is bescherming tegen deze stoffen nog belangrijker. Denk bij het kiezen van de juiste beschermende kleding voor je werk na over welke stoffen mogelijk met je in contact kunnen komen. Zoek vervolgens kleding die resistent is tegen die bepaalde stoffen.

Lees meer over: