Is teambuilding voor franchisenemers nog van deze tijd?

Als franchisenemer heb je allerlei rechten en plichten die je tijdens het sluiten van je contract hebt afgesproken. Heb je een grotere winkel dan zal daar ook het nodige personeel in werken. Je zult er als franchisenemer alles aan doen dat alle partijen tot volle tevredenheid hun werk kunnen uitvoeren. Maar hoe doe je dat het beste?

Ben je als ondernemer aangesloten bij een bepaalde formule, dan profiteer je vaak van de naamsbekendheid, en kan het voordelig zijn dat er landelijk gezamenlijk ingekocht wordt. Dit kan een scherpe inkoopprijs opleveren. Toch zullen veel taken gewoon bij de franchisenemer zelf blijven liggen. Daarin verschilt het niet van zelfstandige ondernemers. Je kunt natuurlijk nog altijd bepaalde dingen uitbesteden, maar dat hangt ook af van de afspraken die je met de franchisegever gemaakt hebt.

Franchise is blijft natuurlijk een mooie vorm om samen te werken tussen franchisenemers en franchisegevers. Je bent een filiaalbedrijf maar kunt op vele vlakken zelfstandig blijven ondernemen. Naast de in- en verkoop en de bewaking van de formule zul je ook een goed personeelsbeleid moeten voeren. De vraag is of je hierin ook gebonden bent aan de regels van de formule waarvoor je werkt. Je mag er vanuit gaan dat er bedrijfskleding in bepaalde kleuren en met een bepaald logo gedragen moet worden. Binnen je bedrijfsvoering zal ook een stukje teambuilding om de hoek komen kijken. Dat is niet alleen een vraag voor franchisenemers maar ook voor reguliere ondernemers die veel personeel in dienst hebben. De activiteiten die je hierbij ontplooit kunnen maatschappelijk, informeel of sportief zijn. De bekende bedrijfsbarbecue is hiervan vaak een vast zomers onderdeel. Dan loop je vaak ook informele kleding. Wil je er toch sportief uitzien tijdens de diverse activiteiten dan kun je prima een Australian trainingsbroek dragen. Dit sportieve merk wordt steeds meer gezien bij vrijetijdsbesteding.

Toernooi

In het verleden waren sportieve toernooien tussen meerdere bedrijven zeer gangbaar. Dit is dan ook een ideale manier om aan teambuilding te doen. Een outfit in bedrijfskleuren zal zeker aan de saamhorigheid bijdragen, die kun je in Jako voetbaltassen met je meenemen. Ben je amateurvoetballer dan is zo’n voetbaltas vast onderdeel van je sportieve bezit. Omdat zo’n tas in verschillende kleuren en formaten te verkrijgen is, zal het altijd te matchen zijn met de club of activiteit die je wilt vertegenwoordigen.

Maatschappelijk

Zo zal je als ondernemer of franchisenemer wel eens met de gedachte hebben gespeelt, of je bedrijfsvoering ook maatschappelijk verantwoord is? Het is zeker een goed idee om daar eens serieuzer over na te denken. Zo kun je tijdens de nationale vrijwilligers dag met je personeel een klus uitvoeren voor een vereniging of stichting die op maatschappelijk vlak werkzaam is. Dat kan bijvoorbeeld het opknappen van een gebouw zijn. Op zo’n dag gaat het pak en de bedrijfskleding uit en trek je een overall met daaronder Crocs slippers aan om de klus te klaren. Je zult zien dat maatschappelijk verantwoord ondernemen bijdraagt tot de saamhorigheid in het bedrijf. Het is ook een vorm van teambuilding waarbij je iets teruggeeft aan de maatschappij. Draag je daarbij allemaal een overall en Crocs dan zul je zien dat hiermee de afstand tot elkaar wegneemt, en je als één grote familie naar een gezamenlijk ‘goed’ doel toewerkt. Door het benoemen van al deze vormen van teambuilding, zie je dat teambuilding essentieel is en eigenlijk nooit weg was.

Lees meer over: