Hoe word je een Franchisenemer

De kans dat jij wel eens een aankoop hebt gedaan in één van de vele franchise ondernemingen die ons land kent is aanzienlijk. Grote ketens zoals McDonalds, Zara en Subway zijn een voorbeeld van een franchiseformule. Niet voor niets is het runnen van een franchiseformule voor veel ondernemers een enorm interessante stap om te beginnen met ondernemen. Het grote voordeel, is dat je kunt meeliften op de naamsbekendheid en ook het concept en inkoopvoordeel wat een formule met zich meebrengt. Toch zijn er wel degelijk nadelen aan verbonden, want laten we eerlijk zijn, anders wordt toch iedereen franchisenemer? Wij vertellen je hoe je nu een franchisenemer kunt worden.

Keuze

Allereerst is het belangrijk dat je bepaald welke formule jij kiest. Uiteraard wil iedereen een succesvolle kledingwinkel runnen, maar of het iets voor jou is, dat valt vaak nog maar te bezien. Naast de keuze voor de branche waarin jij aan de slag wilt, is het ook goed te weten dat je kunt kiezen voor zowel een hard- als soft franchise. Bij eerstgenoemde heb je in principe zelfs niet te vertellen. Alles staat vast, wat betekent dat jij in je kledingwinkel niet kunt bepalen om een ander merk te gaan voeren. Ben je fan van de anita bh, maar wordt deze niet gevoerd, dan zal je in gesprek moeten met de franchisegever om hem of haar ervan te overtuigen dit toch in het assortiment op te nemen.

Kosten

Het starten van een franchise is uiteraard niet gratis. Afhankelijk van je budget, kun je bepalen welke franchise voor jouw geschikt is. Kies je voor hard of soft? Wil jezelf bepalen of je wel of geen plunge bh in je lingeriezaak verkoopt, dan is soft een goede keuze. Ook is het afhankelijk van de locatie en het pand hoe hoog je eigen bijdrage dient te zijn. Daarnaast betaal je vaak ook een vaste fee van de omzet. Hierin zijn dan wel de kosten voor marketing meegenomen. Naast het eigen vermogen, krijg je ook te maken met een eenmalige inleg. Als we als voorbeeld de welbekende keten ‘McDonalds’ nemen, dan zien we dat het je 45.000 euro kost als eenmalige inleg. Vervolgens dien je een eigen vermogen te hebben van minimaal 250.000 euro. De totale investering bedraag circa 2 miljoen euro. Het overige geld is vaak middels een geldverstrekker te verkrijgen.

Risico’s

Net als bij iedere onderneming, geldt ook voor het runnen van een franchiseonderneming dat er risico’s zijn. Door het maken van een ondernemingsplan, kun je van te voren al heel wat eventuele risico’s in kaart brengen en ook direct kijken hoe je deze risico’s tot het minimum kunt beperken. Net als bij iedere onderneming, loop je ook bij een franchise het risico failliet te gaan. Breng dus goed je kansen in kaart en kijk naar de concurrentie, maar ook naar eventuele mogelijkheden tot concurrentie in de toekomst. Jij kunt namelijk nu wel de enige in de stad zijn die een bh zonder beugel verkoopt, maar als er niet instaat over een eventuele andere vestiging in dezelfde stad, dan is de kans op inkomstenderving in de toekomst aanzienlijk.

Lees meer over: