Franchise. Wat is het?

Misschien heb je er ooit al eens van gehoord, maar weet je niet goed wat het betekent: franchise. In dit artikel over franchise leggen wij jou uit wat franchise is, wat je ermee kan doen en hoe een zakelijke rekening openen werkt. Lees verder!

Wat is franchise?

Als franchiser open jij een vestiging binnen een al bestaande keten. Denk bijvoorbeeld aan een supermarkt die jij kunt oprichten in de naam van Albert Heijn. Tegen een vergoeding maak je dan gebruik van de handelsnaam, handelsproducten en reclame. Heel vaak is het zo dat de franchiser een deel van de winst moet afstaan aan het moederbedrijf. Meestal loopt het contract voor zo’n 5 jaar, waarna deze weer kan worden verlengd volgens hetzelfde tijdsbestek. Via bankrekening.nl kun jij kijken wat de kosten zijn van een zakelijke rekening als je besluit om een franchise te openen.

Vormen van franchise

In de franchise zijn twee verschillende vormen te onderscheiden. De vrijblijvende Soft Franchise en de strenge Hard Franchise. Soft franchise is de vrijblijvende keuze binnen de franchise-industrie. Het beschikt over zeer vrije regels en het is mogelijk om eigen keuzes te maken. Het is echter wel risicovoller, doordat er vaak geen eenduidige formule is, wat juist vaak de kracht van de franchise is. Bij hard franchise heb je als ondernemer niet erg veel vrijheid. Er zijn afspraken die je na zult moeten komen en er is eigenlijk geen ruimte om eigen keuzes te maken. Omdat alles is vastgesteld, hoef je minder tijd te stoppen om zelf dingen uit te zoeken. Dit type franchise kom je vaker tegen.

De voordelen van franchise

Er zijn vele voordelen in het het zijn van een franchiser. Ten eerste wordt je goed ondersteunt door het moederbedrijf. Veel dingen, zoals de opstart en administratie, worden namelijk al voor jou geregeld. Hierdoor kun jij je bezighouden met dingen die jij belangrijk vindt, zoals het ondernemen natuurlijk! Ook loop je minder risico wanneer je in de franchise zit. Je kunt namelijk makkelijk terugvallen op kennis en expertise van het moederbedrijf. Als laatste zijn er ook grote kostenvoordelen. Zeker op het gebied van inkoop en marketing.

De kosten van een franchise

Natuurlijk zitten er ook kosten verbonden aan ondernemen in een franchise. Je betaalt ten eerste een bijdrage aan de franchiseorganisatie, ook wel de franchisefee genoemd. Daarnaast is er een entree fee en een marketing fee. Het is verstandig om een zakelijke rekening af te sluiten, zodat al je verdiende geld en kosten makkelijk te overzien zijn.

Het openen van een zakelijke rekening

Maar hoe open je eigenlijk een zakelijke rekening? Om een zakelijke rekening te kunnen openen, heb je eerst een KvK nummer nodig. Hiervoor zul je je in moeten schrijven bij de kamer van koophandel. Daarna is het mogelijk om via de bank een zakelijke rekening aan te vragen. Hiervoor heb jij wel een kopie nodig van je identiteitsbewijs. Hoeveel geld je op de rekening mag zetten, is afhankelijk van hoe groot het bedrijf is. Maar vaak is het zo dat als je genoeg geld in de spaarpot voor noodgevallen houd, dat er niks aan de hand is.

Lees meer over: