Een franchise onderneming starten. Hoe doe je dat?

Je wilt een eigen bedrijf beginnen, maar je hebt niet per se een concept waarvan je denkt die wil ik uitbrengen. In dat geval kun je ervoor kiezen om een franchise te beginnen. Dan begin je een eigen bedrijf alleen het is wel al een bestaande die je dan op een andere locatie doet. Je hoeft dan ook minder te regelen omdat je alles kan overnemen en vaak wordt het zelfs voor je geregeld.

Een tassen franchise

Je kunt franchise in eigenlijk alles wat er is. Meestal wordt er meteen gedacht aan een restaurant of in ieder geval een horecazaak. Dit hoeft dus zeker niet per se en kan gewoon letterlijk van alles zijn. Mits je wel gewoon de toestemming en een contract hebt met degene van wie dit bedrijf is.

Je kunt namelijk niet zomaar onder de naam van iemand anders een onderneming beginnen. Als we een voorbeeld gebruiken die waarschijnlijk het minst gebruikt wordt. Een tassenwinkel of een tassen onderneming. Die zie je niet heel vaak, maar ook die kunnen een hele goede franchise zijn.

Hoe doe je dat dan?

In principe neem je alles over wat de onderneming heeft als ze bijvoorbeeld een dames rugzak verkopen. Dan verkoop jij precies dezelfde. Het fijne hieraan is dat ze gewoon voor je geleverd worden. Je hoeft zelf de inkopen niet te doen. Dit is omdat je anders verschil gaat hebben en je wilt alles eigenlijk hetzelfde alleen op een andere locatie.

Als iemand op zoek is naar de weekendtas leer dan moet jij die in principe ook hebben. Tuurlijk kan het zo zijn dat hij uitverkocht is bijvoorbeeld. In dat geval hoef je hem niet te hebben natuurlijk. Maar hij zou dus wel in de winkel gelegen moeten hebben.

Het enige nadeel hiervan is dat omdat je hetzelfde concept van iemand overneemt en diegene alles voor je regelt je daar wel een bepaald percentage van je winst moet afstaan aan die persoon. Nou zijn de voordelen ook wel aanwezig natuurlijk want je hoeft zelf niet te zoeken naar spullen.

De laptop tas die zij verkopen die verkoop jij dan ook. Je hoeft niet helemaal dan inkopen te gaan doen en te gaan kijken, wat is nou iets wat goed zal verkopen. Dat doet de tussenpersoon al voor je doordat je een franchise hebt. Het neemt dus wel wat werk van je af. Betekent niet dat je helemaal niks meer hoeft te doen want jij moet de zaak natuurlijk draaiende houden.

De winkel of althans het merk is al bekend dan en het wordt alleen maar bekender doordat het meer locaties krijgt door de franchise. In dat geval hoef je ook niet bang te zijn dat de zaak niet gaat lopen of iets. Want je weet al waar je aan begint en wat het bedrijf is. Daarom doe je er ook goed aan om eerst goed je research te doen naar het bedrijf voordat je ermee begint. Weet wat voor bedrijf je gaat oprichten.

Lees meer over: