Den Bosch: historische, maar ook strenge stad

Wat is de kracht van Den Bosch? Wat zou de stad kunnen verbeteren? De wethouder en enkele franchisenemers geven antwoord op die vragen tijdens een bijeenkomst van de FranchiseRaat.

Er zijn altijd erg veel bijeenkomsten voor franchisegevers. Maar bijeenkomsten voor franchisenemers zie je niet veel. Daarom vond de FranchiseRaat het tijd om een bijeenkomst te organiseren voor deze ‘vergeten groep’. Den Bosch had eind januari de primeur. “Als dit aanslaat, dan willen we dit soort bijeenkomsten door heel het land organiseren”, vertelt initiatiefnemer Emy Smolders, directeur van onderzoeksbureau FANchise. 

Toeristen

Bert Pauli, wethouder van economische zaken, start de middag met een verhaal over de kracht van Den Bosch. Als buitenstaander klinkt dit als een promotiepraatje. Toch herkennen de franchisenemers zich wel degelijk in zijn verhaal. Zo vertelt de wethouder dat Den Bosch per jaar maar liefst 5,5 miljoen toeristen trekt. Zo’n 95 procent bezoekt Den Bosch om te winkelen. Zij bezoeken de stad gemiddeld drie keer per jaar. Den Bosch is dus een populaire stad. “We hebben dat vooral te danken aan de cultuurhistorische binnenstad”, vertelt Pauli. “Vroeger bezocht je een stad om daar efficiënt te winkelen. Die tijd is echt voorbij. De consument van nu is vooral op zoek naar een sfeervol winkelgebied. En dan zijn ze in Den Bosch aan het goede adres. We zijn de derde cultuurstad en de tweede evenementenstad van Nederland.” 

Streng

De binnenstad is zo sfeervol vanwege het grote aantal kleine speciaalzaken. “Dat willen we graag zo houden”, vertelt de wethouder. “Daarom zullen we een groot elektronicaconcern niet snel toestemming geven om drie panden samen te trekken.” Ook heeft de gemeente in de Kerkstraat een proef gedaan met een streng uitstallingbeleid. Sandwich- en uithangborden werden daar verboden. “Voor individuele ondernemers zijn dit geen leuke maatregelen”, geeft Pauli toe. “Maar de kwaliteit van de straat is daardoor wel hoger. De traffic is toegenomen en de straat behoort nu tot de tien drukste winkelstraten van Nederland. Daarom willen we dit beleid in meerdere straten doorvoeren.”

Ook vertelt de wethouder dat hij de traffic wil verhogen in de winkelstraten waar het nu nog relatief rustig is. In de Hinthamerstraat is een aantal jaren geleden het Jeroen Bosch Art Centre geopend. Dit trekt zo veel bezoekers dat de hele straat daarvan is opgeleefd. Hij hoopt dit ook te bereiken in twee andere straten door de komst van een bustransferium en een Bijenkorf.

Parkeren

Het enige echte verbeterpunt van de stad dat de wethouder aanhaalt, is de bereikbaarheid. Door de verbreding van de A2 zijn de files op de snelweg naar Den Bosch verleden tijd. Maar parkeren is wel een probleem. Eigenlijk was het de bedoeling dat dagjesmensen gebruik zouden maken van de transferia aan de rand van de stad. De parkeerplaatsen in de stad waren bedoeld voor mensen die even kort in de stad moesten zijn. Je mag hier ook maar een paar uur staan. Maar dit blijkt niet te werken. De wethouder vertelt nu dat er plannen zijn om meer parkeerplaatsen in de binnenstad aan te leggen zodat ook dat probleem wordt verholpen.

“Ik erger me aan de onverzorgde terrassen”

“Ik vind Den Bosch een leuke, sfeervolle stad”, vertelt Liesbeth Coolen van Olympia Uitzendbureau. “Er zijn veel bedrijven gevestigd, zowel grote als mkb’ers. En daar moet ik het natuurlijk van hebben. Het uitstallingbeleid van de stad is heel erg streng. Je mag geen bord buiten zetten. En dat snap ik wel. Bijvoorbeeld het Stationsplein ziet er daardoor echt heel mooi uit. Ik erger me wel aan de onverzorgde terrassen van de horecazaken. Het stikt daar van het onkruid. Daar mag de gemeente wel wat strenger tegen optreden.”

“Het is een stad om trots op te zijn”

“De wethouder heeft gelijk dat Den Bosch een echte funshopstad is”, vertelt Benny Bouwmans van Barrique (een winkelketen in drank en delicatessen). “Het is echt een stad om trots op te zijn. De gemeente weet veel te realiseren en zet de stad goed op de kaart.” Wel vindt Bouwmans het vervelend dat er geen verplichte marketingbijdrage is. Er was wel een plan om zo’n bijdrage in te voeren. Maar daarvoor heb je volgens de wet de steun van vijftig procent van de ondernemers nodig. In een referendum kreeg het plan die steun niet. “Ik vind dat echt dramatisch voor de strategie van zo’n mooie stad”, zegt hij. Als ondernemer vindt hij het uitstallingbeleid erg streng. “Je mag nog geen luifel plaatsen. Maar ik zie ook wel dat het voordelen heeft. Het schreeuwerige is weg.”

“Het uitstallingbeleid is te streng”

“Den Bosch is een leuke stad waar altijd iets te doen is”, vertelt Lian Molendijk van Bakker Bart. “Er zijn veel evenementen en de stad weet het publiek telkens weer te verrassen. Ik heb wel mijn twijfels over de plannen van de wethouder om de traffic in de rustige straten te verhogen. Ik ben bang dat dit ten koste gaat van de traffic in de drukke straten. Maar misschien zie ik dat wel verkeerd en zorgt het juist voor meer toeristen in zijn totaliteit. 
Ik vind wel dat het uitstallingbeleid te streng is. Wij hebben voor de rechter gestaan omdat we geen zonnescherm mochten plaatsen. De franchisenemer van Rituals is zelfs veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf vanwege het uitstallingbeleid. Dat vind ik veel te ver gaan. 

Wel ben ik blij met de transferia aan de rand van de stad. Vooral het personeel maakt daar erg veel gebruik van. Voorheen was het voor ons moeilijk om aan personeel te komen, omdat het parkeren in de stad zo duur was. Dankzij de transferia hebben we daar nu geen last meer van. Ik vind wel dat de transferia iets bekender mogen worden onder de toeristen. Mensen zien de borden natuurlijk wel boven de wegen hangen, maar veel mensen weten waarschijnlijk niet hoe het werkt. Ze vragen zich af of het geld gaat kosten en rijden dan toch door naar de binnenstad. Onbekend maakt onbemind. De uitleg daarover mag iets duidelijker.”

Lees meer over: