Advies over hoe jij het avontuur van franchising kunt aangaan

Ga je het avontuur aan en wordt je franchiser? Het eerste jaar is over het algemeen een grote eye-opener. Je loopt tegen zaken aan waar je niet op voorbereid was en uitdagingen die je nog niet eerder aan bent gegaan. Om deze verrassingen voor te blijven kom je in dit artikel meer te weten over enkele lessen die andere franchisers tijdens het eerste ondernemersjaar beleefd hebben.

Wat is Franchising?

Indien er aan franchising gedacht wordt, bedoeld men een situatie waarbij een bedrijf oftewel de franchisegever zijn bedrijfsmodel en handelsmerk in zijn totaliteit of een bepaald deel ervan gaat verkopen. Ben je een handelsorganisatie in isolatieproducten zoals glaswol isolatie? Houdt er dan bij de verkoop van het bedrijf rekening mee dat aspecten als de training en de ondersteuning aan een andere partij onderdeel van het verkoopplaatje kunnen zijn.

Voor Wie is Franchising Geschikt?

Bij franchising wordt er vaak gedacht aan grote bedrijven en merken. Een klein bedrijf zou dit ook prima kunnen overwegen aangezien het betere toegang geeft tot financiering waardoor je bedrijf meer geld kan verdienen, zich kan verspreiden over de markt via diverse locaties en nog veel meer. Het is een uitstekende manier om je bedrijf te laten groeien.

Franchise Starters

Gedurende het eerste jaar van je bedrijf zul je hoogstwaarschijnlijk geen geld gaan verdienen. Geen enkel bedrijf zal van de een op de andere dag flink geld gaan maken. Dit is mentaal zeer zwaar wat nogal wat stress kan opleveren. Zorg er daarom voor dat je jezelf voorziet van het nodige vertrouwen in je business en de vastberadenheid vertoont tot het overwinnen van deze challenge. 

Door het aanhouden van de juiste instelling en daarnaast je concept te blijven volgen, zal er na al dat harde werken vanzelf rendement verschijnen. Bouw iets voor jezelf en ervaar dat je echt iets goed doet voor jouw klant en natuurlijk jouw team. Dat is wat uiteindelijk voldoening geeft en de uitdagingen overtreffen zal. Alvorens je aan dit avontuur begint houdt je rekening met de volgende zaken:

Stel realistische doelen voor het eerste jaar en probeer verder dan deze horizon te kijken.

 • Om een sterke positie op de markt te verkrijgen dien je alvorens je concurrentie te onderzoeken. 
 • Maak het mogelijk om meerdere units te kunnen verkopen.
 • Verdiep je in de regelingen en wetten die voor de franchise gelden.
 • Is je bedrijf het waard om er een franchise van te maken?
 • Beschik je reeds over een bewezen systeem?
 • Is er reeds interesse in jouw onderneming of een deel ervan?

De sprong van een verzekerd salaris naar de zelfstandigheid is een grote stap. Als werknemer bij een isolatiebedrijf die bijvoorbeeld pir osb plaat verkoopt, heb je iedere maand gegarandeerd je salaris op de rekening staan. Voor de ondernemer is dat afhankelijk van hoe de koers van de organisatie gevaren wordt en hoe de markt hiermee omgaat. Doe daarom vooraf je onderzoek goed en ga die gewaagde beslissing tot zelfstandigheid of franchise op een veilige manier nemen. Vanaf daar is het een sprong in het diepe. Het starten van een eigen onderneming vraagt nou eenmaal veel opoffering. Bij ieder bedrijf heb je nou eenmaal een bepaald niveau managementervaring, verkoop kennis en onderhandelingstechnieken nodig. Ontwikkel deze vaardigheden vooraf je aan dit avontuur begint. Hierdoor kun je jezelf in de toekomst beter weren tegen bepaalde uitdagingen. 

Enkele punten waarmee je rekening dient te houden alvorens een franchise te starten zijn onder andere:

 • Maak je bedrijf schaalbaar met systemen die door franchisers kunnen worden overgenomen.
 • Bereken de potentie en de winstgevendheid van je eigen bedrijf en die van een ander.
 • Wat voor kansen liggen er op het gebied van groei.
 • Is er kapitaal voorhanden om te investeren in franchising.
 • Wat voor persoonlijke intenties zijn er, waar liggen je interesses en wat wil je leren om het te laten groeien. 
   
Lees meer over: