3 tips voor het starten van een franchise

Kruipt jouw ondernemersbloed waar het niet gaan kan? Dan heb je vast al wel eens nagedacht over het starten van je eigen onderneming. Een franchise kan dan een goede manier zijn om relatief snel te kunnen starten met je eigen winkel. Toch komen er ook bij het runnen van een franchise de nodige zaken kijken, waar je misschien vooraf niet direct rekening had gehouden. Om je een eindje op weg te helpen, hebben we een aantal tips voor je waar je rekening mee moet houden bij het opstarten van een franchise.

Welke formule past bij jou?

Bij het starten van een franchise is het belangrijk dat je goed weet wat je nu daadwerkelijk wilt. De meest bekende formules zijn natuurlijk McDonalds, Burgerking en ook Domino's. Weet je nog niet helemaal wat je daadwerkelijk wilt, dan is het goed voor jezelf na te gaan wat je leuk vindt en nog belangrijker waar je passie ligt. Op deze manier filter je eenvoudig welke formules nu eigenlijk bij je persoonlijk situatie passen. Bij je persoonlijke situatie bedoelen we uiteraard ook je vermogen. Het starten van een franchise is namelijk niet gratis.

Naast de maandelijkse vaste lasten zoals een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een inboedelverzekering, dien je ook een eenmalige inleg te verzorgen. Het is dus belangrijk dat je goed kijkt wat nu daadwerkelijk bij je past, zowel persoonlijk als financieel. Het zou namelijk zonde zijn, dat je vlak nadat je bent gestart tot de conclusie komt dat het toch niet helemaal bij je past.

Doe goed onderzoek

Voordat je begint, is het belangrijk dat je vooraf goed onderzoek doet. Niet alleen naar de eventuele kosten voor het opstarten, maar ook de maandelijkse kosten van inkoop, personeel en verzekering. Voor je verzekering kun je het best even kijken bij Diks.nl. Hier vind je een ruim aanbod verzekeringen geschikt voor iedere onderneming. Ook is het belangrijk te kijken naar eventuele concurrentie en ook potentie. Vaak dien je ook een maandelijkse afdracht te doen van de winst. Dit zijn allemaal zaken waar je vooraf rekening mee dient te houden. Zo kun je uiteindelijk bepalen of wanneer je alles tegen elkaar afzet het een kans van slagen heeft. Dit is toch waar je het uiteindelijk allemaal voor doet.

Exclusiviteit

Voordat je aan de slag gaat, is het goed bepaalde zaken vooraf goed af te stemmen. Zo is het belangrijk te weten of er in jouw gebied al één of meerdere franchisenemers actief zijn. Ook is het goed om afspraken te maken over eventuele verplichtingen richting bepaalde leveranciers. Daarnaast zien we ook vaak, dat je bij een franchise volledig bent gebonden aan een bepaald assortiment. Is er vraag naar iets anders en jij kunt hier op inspringen, dan kan het zijn dat dit door een passage in het franchisecontract absoluut niet mag. Doe je dit dan toch, dan kunnen hier enorme boetes of zelfs ontbinding van de overeenkomst tegenover staan. Zorg er dus voor, dat je al dit soort vragen voor jezelf in kaart hebt gebracht en ga er met elkaar over in gesprek.

Lees meer over: