Franchisenemer worden start bij Franchiseplus
Twitter  LinkedIn  Facebook 

Hema soms familieaangelegenheid

Aantal noordelijke Hema's een familieaangelegenheid

De Hema in Drachten is een echt familiebedrijf. Vijfentwintig jaar geleden nam Lieuwe Steendam (59) de vestiging over van zijn vader en nu is zijn zoon aan de beurt om directeur te worden. Zoon Marco staat, in afwachting van de uitkomst van het overleg met de Hema-organisatie, in ieder geval in de startblokken om de Hema in Drachten over te nemen. Hij is nu twee jaar adjunct-directeur en hij heeft al elders Hema-ervaring opgebouwd. De opvolging is dan ook een logische zaak.

Steendam senior is aan het afbouwen, maar helemaal los van de Hema is hij voorlopig nog niet. Hij is ook directeur-eigenaar van de Hema's in Gorredijk en Appingedam.
De Hema in Drachten kwam in 1962 'in de familie' toen de vader van Lieuwe Steendam daar eigenaar werd. Zoon Lieuwe trad in zijn voetsporen, volgde de opleiding verkoopchef bij de Hema-filiaalorganisatie en na zes jaar als verkoopchef bij de Hema in Assen te hebben gewerkt werd hij in 1977 bedrijfsleider bij zijn vader in Drachten. Intussen waren er al meer Hema's in de familie, want zijn vader begon in 1966 ook met een Hema in Delfzijl, gevolgd door een Hema in het nabijgelegen Appingedam. Steendam: “Dat had nogal wat voeten in aarde, want het was de burgemeester van die plaats die er bij de landelijke Hema-organisatie op aandrong om in zijn gemeente een vestiging te openen. Dat wilde de Hema eigenlijk niet omdat het te dicht in de buurt van Delfzijl was. Maar omdat mijn vader mij daar wel als bedrijfsleider wilde hebben is het toch doorgegaan, mede ook omdat het dan in handen van één familie was.”
Erg lang is Steendam daar niet gebleven want hij wilde weer terug naar Drachten. Nadat hij daar bedrijfsleider was geworden kon hij in 1979 de vestiging van zijn vader overnemen. Deze kans greep hij met beide handen aan. In 1981 opende hij ook een vestiging in Gorredijk en in datzelfde jaar, toen zijn vader 65 werd, nam hij de vestigingen in Delfzijl en Appingedam van hem. Vier eigen Hema's (aangesloten bedrijven op franchisebasis) had hij toen. Delfzijl deed hij in 1996 van de hand. Steendam: “Ik wilde wat minder uren maken, maar ja, die vul je toch ook met drie zaken wel weer in.”
Zijn zoon Marco heeft net als hij bij de filiaalorganisatie van de Hema de opleiding als verkoopchef gevolgd en werkte daarna vier jaar bij andere vestigingen. “Je kunt het vak beter bij vreemden leren dan bij je vader”, zegt Steendam senior. "Voor Marco heeft Drachten geen geheimen meer. Hij vervult er nu operationele taken en hij is er nu aan toe om de zaak over te nemen."

Lieuwe Steendam kan niet anders dan met tevredenheid terugzien op zijn Hema-carrière. Hij heeft al zijn zaken, waar hij kans zag, uitgebouwd. Vooral de vestiging in Drachten is wel vijf keer uitgebreid. Steendam: “Iedere keer wanneer een buurman er mee stopte, kocht ik de vrijkomende ruimte erbij.” De vestiging heeft niet alleen een winkel maar ook een horecafunctie, met een koffieshop en een Trefpunt, een buitenloket waar frisdranken, hotdogs en andere kleine versnaperingen worden verkocht. Steendam: “Zelf kunnen we als franchisenemers natuurlijk ideeën aandragen, maar de Hema gaat steeds met de tijd en de trends mee.”
De heer Steendam stond vijftien jaar geleden mede aan de wieg van de Vereniging Aangesloten Bedrijven (VAB). Tot vorig jaar was hij daarin actief als bestuurslid.

Wat hij gaat doen als hij ook de andere twee vestigingen heeft overgedaan? “Ik zit ook in onroerend goed en dat ga ik verder ontwikkelen. Ik ben een druk baasje en dat zal ook wel zo blijven.”

Cor Nijmeijer


Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de franchisewereld?

Het Franchise+ Vakblad verschijnt 6 keer per jaar:
Of blijf kosteloos op de hoogte via e-mail: